Terug

EU rondt CO2-emissiedoelstellingen voor vrachtwagens af

EU CO2 doelstellingen

Het Europees Parlement heeft een nieuwe EU-energiewetgeving goedgekeurd die het goederenvervoer over de weg zal helpen overschakelen van fossiele brandstoffen naar alternatieve brandstoffen.

Nieuwe EU-energiewetgeving – afgerond

Het meest relevante element van de nieuwe wetgeving voor onze sector is dat de EU nieuwe CO2-emissienormen zal vastleggen. Het doel is om de vraag van olie te verschuiven naar het bevorderen van het gebruik van elektriciteit, waterstof, LNG en andere alternatieve brandstoffen, en zo de CO2-uitstoot te verminderen.

CO2 vandaag

Volgens EU-onderzoek produceren vrachtwagens, bussen en touringcars meer dan een kwart van de Europese CO2 die door het wegvervoer wordt uitgestoten en 6% van de totale CO2-emissie in de EU.

CO2 en vrachtwagens

De nieuwe EU-regels voor vrachtwagens die op 18 april 2019 door het Europees Parlement zijn goedgekeurd, zijn bedoeld om ervoor te zorgen "dat tussen 2025 en 2029 nieuwe vrachtwagens gemiddeld 15% minder CO2 uitstoten ten opzichte van de emissieniveaus van 2019. Vanaf 2030 moeten ze gemiddeld 30% minder CO2 uitstoten." De Europese Commissie zal deze doelstellingen opnieuw beoordelen in 2022. (bron: Europese raad)

Straffen en belonen

De Europese Raad kiest voor een beleid van beloning en straf om de Europese vrachtwagenfabrikanten te stimuleren vrachtwagens te ontwikkelen die aan de nieuwe emissienormen voldoen.

Enerzijds zijn de emissiedoelstellingen bindend en moeten niet-conforme vrachtwagenfabrikanten een geldboete betalen in de vorm van een "bijdrage voor overtollige emissies". Anderzijds zei de Europese Raad dat "naast het vaststellen van bindende doelen, de medewetgevers ermee instemden om het stimuleringssysteem voor nul-emissie en emissiearme voertuigen (ZLEV's) in de zware sector te versterken in vergelijking met wat werd voorgesteld door de Europese Commissie. (bron: Europese raad)

Totale besparingen op eigendomskosten

De Europese Commissie onderzocht de mogelijke impact van de voorgestelde wetgeving op de totale eigendomskosten van vrachtwagens die op alternatieve brandstoffen rijden. Volgens schattingen zou de netto besparing op de totale eigendomskosten variëren van € 30.000 tot € 60.000 per voertuig, dankzij lagere brandstofrekeningen over een periode van vijf jaar tot 2030. (bron: EU).

Voorstanders

De lobbyorganisatie Transport & Environment (T&E) "verwelkomt de stemming, omdat de nieuwe wet de emissies in het klimaat zal verminderen, de luchtkwaliteit in steden zal verbeteren en de brandstofrekeningen voor eigenaren zal verlagen." Maar de organisatie gelooft nog steeds dat de EU niet genoeg doet en waarschuwde dat "de nieuwe doelen verre van voldoende zijn om de klimaatdoelen van Parijs te halen".

T&E dringt er bij Europese vrachtwagenfabrikanten op aan om nu nul-emissie vrachtwagens te produceren, in plaats van te wachten tot het laatste moment, met een focus op wat zij noemt "zero tailpipe emission technology" zoals batterijgevoede, elektrische voertuigen en waterstofbrandstofcellen. T&E verwerpt de CO2-emissie besparingsmogelijkheden van door fossiele brandstoffen aangedreven aandrijfsystemen van de nieuwe generatie, in de overtuiging dat ze "zeer bescheiden zijn en slechts een investeringsblokkering zijn, in plaats van een werkbare weg naar nul-emissie". (bron: T&E)

Bijbenen met de buren

Voor sommigen is de wetgeving een belangrijke internationale geopolitieke stap. Tiemo Wölken, een Duits SPD-lid van het Europees Parlement, zei tegen Stern-magazine dat deze wetgeving belangrijk was voor de Duitse en Europese auto-industrie. Hij zei: "Anders zou de EU achterop kunnen raken ten opzichte van de VS en China. De uitstoot van vrachtwagens is de afgelopen jaren gestegen als gevolg van het toenemende goederentransport. De nieuwe CO2-limieten zouden deze trend moeten stoppen."

Reactie van de sector

De ACEA (European Automobile Manufacturers’ Association), de sectororganisatie die fabrikanten van bedrijfsvoertuigen vertegenwoordigt, waaronder DAF Trucks, Daimler Trucks, IVECO, MAN Truck & Bus, Scania, Volkswagen Commercial Vehicles en Volvo Group, was minder positief.

In een verklaring stelde de organisatie "De ACEA maakt zich vooral zorgen over de zeer ambitieuze CO2-reductiedoelstellingen die nu voor vrachtwagens zijn vastgesteld: -15% tegen 2025 en -30% tegen 2030. Deze doelen zijn zeer veeleisend, vooral omdat de implementatie niet alleen afhankelijk is van de bedrijfsvoertuigensector en omdat de uitgangswaarde voor de doelen nog onbekend is."

Vervolgens wees de ACEA erop dat, om de EU-verordening te laten slagen, er dringend actie moet worden ondernomen om het gebrek aan openbare infrastructuur voor het opladen van voertuigen met alternatieve stroomvoorziening aan te pakken.

"We kunnen de lidstaten nu alleen maar oproepen om hun inspanningen om de infrastructuur die nodig is voor het laden en tanken van de vrachtwagens met alternatieve aandrijfsystemen, die massaal moeten worden verkocht om aan deze doelstellingen te voldoen, dringend op te voeren," verklaarde de secretaris-generaal van de ACEA, Erik Jonnaert.

Meer druk op vrachtwagenfabrikanten

Een motortransport-blog somt de uitdagingen voor de vrachtwagenfabrikanten op en verduidelijkt dat de EU-wetgeving in eerste instantie gericht is op 'grote vrachtwagens' met een totaal brutogewicht van meer dan 16 ton. Dit maakt het voor de fabrikanten een uitdaging om de doelstellingen voor 2025 te halen, omdat er weinig lage en nul-emissie technologieën beschikbaar zijn die geschikt zijn voor grotere vrachtwagens.

In deze blog wordt opgemerkt dat fabrikanten, gezien de beperkte tijd die tot 2025 beschikbaar is, om totaal nieuwe technologieën te ontwikkelen, vrachtwagens zullen produceren die worden aangedreven door nieuwe versies van de nieuwste bestaande technologie, aangedreven door diesel of aardgas.

TIP trailerverhuur

De kernactiviteit van TIP Trailer Services is het leveren van trailers op huur- of leasebasis. TIP heeft een vloot van ongeveer 70.000 eenheden. Klanten kunnen trailers leasen met flexibele financieringsoplossingen, waaronder langlopende huurcontracten en sale- en leaseback-contracten. We bieden ook huur voor behoeften op korte termijn aan waardoor de vloot van onze klanten extra flexibel wordt. De huuroplossingen lopen voor een initiële looptijd van maximaal 12 maanden en omvatten onderhoudsdiensten.

Voor meer informatie over trailerverhuur van TIP Trailer Services kun je contact met ons opnemen.

2019/06/24

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30

"TIP breidt vloot uit met double deck trailers"

Recentelijk heeft TIP de huidige trailervloot uitgebreid met een nieuw type trailer, double deck trailers...

2022/05/18

" Finale Mechanic Competition – een interview met Melvin en Fred"

Op 10 mei vindt in Valencia de finale plaats van de Mechanic Competition. De Benelux wordt hierbij verteg...

2022/05/09