Terug

Europese trailermarkt: versneld herstel van COVID-19-impact

In de eerste helft van dit jaar twijfelde de industrie in hoeverre de trailermarkt zou herstellen van de pandemie. Toch werden we deze zomer positief verrast. Volgens de rapporten van CLEAR en ING Bank wordt een sneller herstel van de industrie verwacht dan was voorzien.

Vanwege de beperkingen door de pandemie, hebben trailerfabrikanten hun capaciteit fors moeten verminderen. Echter, door de versnelde vaccinatieprogramma's herstelden de economieën in heel Europa zich de afgelopen maanden sneller. Economieën konden hierdoor opnieuw openen, wat nu leidt tot meer trailerbestellingen en een prijsstijging van gebruikte trailers.

Trailer rijdend door tunnel

Langere levertijden leiden tot een hogere vraag naar gebruikte trailers

Door de pandemie was het voor trailerfabrikanten niet mogelijk om hun voorraden aan te vullen voor de toekomst. Ook de grondstoffenindustrie had een grote impact op de trailerindustrie, aluminium was bijvoorbeeld duurder dan staal. In de loop van het jaar nam de vraag naar trailers weer toe, maar door de kleine voorraden en de hoge grondstofprijzen, waren er niet genoeg onderdelen om het tempo van de plotseling groeiende vraag bij te houden.

Door de langere levertijden van nieuwe trailers, gingen klanten op zoek naar andere mogelijkheden om snel extra trailers in te zetten. Niet alleen wendden deze klanten zich tot verhuurbedrijven voor het huren van extra capaciteit, ook ontstond er de afgelopen periode een stijgende vraag naar gebruikte trailers.

Versneld herstel

De markt werd zwaar getroffen door de pandemie. Volgens de prognoses van CLEAR zijn er in 2018 3 miljoen nieuwe trailers verkocht (bron: CLEAR-rapport). Door de pandemie is de trailerproductie in 2020 echter met een derde gedaald ten opzichte van 2019, terwijl de registraties met een vijfde zijn gedaald. Toch verbetert deze situatie langzaam, het aantal nieuw bestelde trailers blijft stijgen.

De verwachting is dat de Europese trailervloot de komende jaren matig zal groeien. ING Bank is wat voorzichtiger. Het verwacht dat na een marktherstel van acht procent dit jaar, de omzetgroei in 2022 meer zal toenemen. Concrete percentages worden echter niet gegeven. (bron: ING Bank rapport)

Bovenaanzicht trailers aan laadperron

Van crisis naar explosieve groei

In de veronderstelling dat verdere nieuwe golven van COVID-19 onder controle worden gehouden, voorziet CLEAR in 2021 een groei van de vraag naar trailers met 9,8%. Verder moet worden opgemerkt dat de markt in slechts drie maanden van een crisis naar een explosieve groei is gegaan, iets wat nog nooit eerder is gezien.

Bijzonder is ook dat de marktgroei gedreven lijkt te worden door de beschikbaarheid van onderdelen. De schaarste aan chips en grondstoffen heeft geleid tot allerlei tekorten met als gevolg hogere prijzen. Dit is momenteel ook het geval in de vrachtwagenindustrie. Een betrouwbare voorspelling is daarom op dit moment lastig om te maken.

Houd je wagenpark in beweging met TIP                   

TIP, met hoofdkantoor in Amsterdam, is een van de toonaangevende leveranciers van zowel trailers als aanvullende diensten in Europa en Canada. TIP is gespecialiseerd in het leveren van leasing, verhuur, onderhoud en reparatie aan de transport- en logistieke sector door middel van een brede selectie van trailermaterieel.

Of je nu al klant bent bij TIP of niet, in al onze werkplaatsen (meer dan 110) kun je profiteren van onze expertise op het gebied van onderhoud en reparatie.

Wij helpen je graag verder met een passende oplossing op het gebied van trailers. Heb je extra trailers nodig, dan kunnen wij je op diverse manieren helpen. Van het huren van trailers of het verkopen van gebruikte trailers, tot het opknappen van je verouderde trailers zodat ze nog een ronde meekunnen. Neem voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden contact met ons op, of bezoek onze website.

2021/09/27

Deel dit kennisartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerde kennisartikelen

"Europese trailermarkt Lead-Time index, gepresenteerd door TIP "

Om de Europese trailermarkt beter te begrijpen, onthullen wij voor het eerst onze gegevens als insiders v...

2022/06/13

"Beheer je trailerprestaties door middel van relevante onderhoudsop..."

Of je nu een grote of een kleine trailervloot hebt, het goed onderhouden van een trailervloot is van groo...

2022/04/07

"Duurzame reis: uitdagingen en oplossingen"

Om een "klimaatcatastrofe" te voorkomen, moet de temperatuurstijging volgens wetenschappers binnen de 1,5...

2022/03/23