Terug

Is uw bedrijf klaar voor de Brexit?

TIP trailer met Brexit

TIP trailer met Brexit erop

Hoewel de datum voor de Brexit nadert, 29 maart 2019, groeit de onzekerheid voor de transport en logistiek. De gevolgen voor deze sector zullen groot zijn, maar in welke mate is nog altijd onduidelijk. Als transportbedrijf is het verstandig om goed voorbereid te zijn en u te verdiepen in de mogelijke gevolgen voor uw bedrijf. TIP kan u en uw bedrijf helpen met het inspelen op deze gevolgen.

Transport en Logistiek hard geraakt

De Brexit gaat plaatsvinden op 29 maart 2019. Of dit zal gebeuren met of zonder akkoord is nog altijd niet duidelijk. In het geval van een no-deal, ook wel harde Brexit genoemd, treedt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder afspraken over het verkeer van goederen, diensten en personen. Wat wel zeker is, is dat vooral de transport en logistiek sector hard getroffen zal worden door de Brexit. Het Verenigd Koninkrijk staat namelijk op plaats 3 van landen waar we in Nederland de meeste zaken mee doen. Transportbedrijven krijgen bij een no-deal onder andere te maken met meer administratieve rompslomp. Volgens de Nederlandse douane zijn momenteel voor de export naar het VK twee of drie documenten nodig. Dat worden er minimaal zeven. Ook de grenscontroles worden een stuk strenger en lastiger. De wachtrijen voor de ferry’s lopen hierdoor sterk op en zullen grote gevolgen hebben voor transporteurs van bijvoorbeeld bederfelijke waar. Bovendien kost het ondernemers veel geld wanneer de douaneformaliteiten meer tijd in beslag gaan nemen. (Bron: ABN Amro Insights)

Volgens een rapport van de ABN Amro dat in januari verscheen (Rapport ABN Amro), raakt een no-deal transporteurs ook indirect. De kans is namelijk groot dat de economische groei in het VK terugloopt. De koers van de Britse pond zal verder dalen. In dit geval stijgt voor de Britten prijs van Nederlandse goederen en diensten waardoor het vervoersvolume richting het VK afneemt.

Slecht voorbereid

Dat ondernemers slecht voorbereid zijn op de Brexit wordt steeds duidelijker. In het Financieel Dagblad van 1 februari staat dat ruim 72.000 ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk, een brief krijgen van de douane om ze te wijzen op de gevolgen van de Brexit. “Veel van de ondernemers zijn nog niet voorbereid”, zegt directeur van de douane Nanette van Schelven in het dagblad. “We zien in enquêtes en rondvragen dat bedrijven nog niet altijd stappen ondernemen, terwijl we ook in de media zien dat ze zich wel zorgen maken over wat er straks bij de grens gebeurt. De bewustwording dat ze daar zelf medeverantwoordelijk zijn, zien we nog niet genoeg terug”, zegt Van Schelven. (Bron: Financieel Dagblad)

TIP ondersteunt

Ondernemers weten vaak niet wat ze precies te wachten staat. De gevolgen van de Brexit hebben niet alleen betrekking op de administratieve werkzaamheden, maar ook op het wagenpark. De mogelijkheid bestaat dat er extra trailers nodig zijn vanwege de langere wachttijden bij de grenscontroles. Ook kan het zijn dat er juist minder werk is en er dus trailers stil komen te staan. In deze onzekere tijden kan TIP Trailer Services u ondersteunen. Met onze jarenlange ervaring zijn we voorbereid om in te kunnen spelen op de almaar veranderende behoeften uit de branche. Het is goed om stil te staan bij de gevolgen die een Brexit heeft voor uw bedrijf en om hiervoor een plan op te stellen. Bij TIP denken we graag met u mee over de beste oplossing voor uw bedrijf. Vooral huur op korte en middellange termijn zijn slimme oplossingen om flexibel in te kunnen spelen op de mogelijke veranderingen.

Het stelt wagenparkbeheerders in staat om op korte termijn trailers aan de vloot toe te voegen op drukke tijden en deze weer te retourneren in tijden waarin het rustiger is.

Met onze uitgebreide trailervloot kunnen we snel schakelen en op korte termijn een passende oplossing bieden. We gaan graag met u in gesprek om de mogelijkheden voor uw specifieke situatie te bespreken. Bent u benieuwd wat we voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

2019/02/05

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30

"TIP breidt vloot uit met double deck trailers"

Recentelijk heeft TIP de huidige trailervloot uitgebreid met een nieuw type trailer, double deck trailers...

2022/05/18

" Finale Mechanic Competition – een interview met Melvin en Fred"

Op 10 mei vindt in Valencia de finale plaats van de Mechanic Competition. De Benelux wordt hierbij verteg...

2022/05/09