Terug

Realtime zichtbaarheid voor multimodale vracht

Door een enorme inhaalslag van de vraag naar goederen na de Covid-19-pandemie, is de druk op de toeleveringsketen groter dan ooit. Dit is het perfecte moment voor wagenparkbeheerders om technologie in te zetten om realtime inzicht te krijgen in hun vracht tijdens multimodaal transport.

Magazijn met producten

Toeleveringsketens vandaag

De wereldeconomie en productie herstellen zich. De vraag van consumenten naar het online kopen van goederen is sterk toegenomen. Al deze factoren putten de voorraad uit en veroorzaken blokkades en vertragingen in de toeleveringsketen.

Deze factoren zijn een zegen voor het luchtvrachtvervoer. Door het tekort aan capaciteit in de scheepvaart, kiezen vrachteigenaren steeds vaker voor een duurdere maar snellere levering door de lucht. Volgens gegevens gepubliceerd door de International Air Transport Association, zijn de luchtvrachtvolumes in februari 2021 met 9% gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2019. (bron: FreightWaves)

Transportanalisten van Upply erkennen dat Covid-19 in 2021 nog steeds een grote impact zal hebben op het wegtransport. Ze verwachten dat de vraag naar wegtransport in Europa zal aantrekken in lijn met het economisch herstel. Upply dringt er bij transportbedrijven op aan om zo snel mogelijk digitalisering te omarmen. (bron: Upply)

Bovenaanzich dockingstation

Problemen voor multimodale vervoerders

Deze bevoorradingssituatie zorgt voor verschillende problemen voor multimodale supply chain-vervoerders die afhankelijk zijn van een combinatie van lucht- en wegvrachtvervoer. Vervoerders die gebruik maken van luchtvervoer hebben bijvoorbeeld te maken met aanzienlijke concurrentie vanwege de beperkte vrachtcapaciteit van vliegtuigen, hoge luchtvrachtkosten en onzekere vluchtschema's. Dit zorgt voor een domino-effect op het inplannen van trailers die de goederen ophalen voor transport na de vlucht. Vervoerders hebben vaak geen zicht op en gegevens over de steeds veranderende locatie van hun vracht gedurende de toeleveringsketen. Dit wordt bovendien verergerd doordat veel gegevens handmatig ingevoerd worden en het lage niveaus van elektronische, gedigitaliseerde gegevens in de hele supply chain. Dit belemmert het genereren van bruikbare realtime gegevens.

Just-in-time

De aanhoudende Covid-19-pandemie, leveringstekorten, vertragingen en gebrek aan zichtbaarheid van goederen in doorvoer, zijn ook een groot probleem voor de meeste fabrikanten die de Just-in-Time (JIT)-productiemethode hebben aangenomen. JIT is in de jaren 70 officieel door Toyota ontwikkeld om de voorraadkosten te minimaliseren en de time-to-market van producten te versnellen. Het principe van JIT is dat de levering en productie van producten zo op elkaar afgestemd zijn dat er nauwelijks tot geen voorraden in een bedrijf nodig zijn.

Het synchroniseren van de levering van goederen met de productieschema's was een logistieke uitdaging voor zowel fabrikanten als transportbedrijven. Dit komt omdat JIT-fabrikanten tot voor kort moeite hadden om realtime inzicht te krijgen in de locatie van hun leveringen van hun vervoerders. (bron: project44)

RTTVP – de oplossing?

Gelukkig biedt de opkomst van multimodale Real-Time Transportation Visibility Platforms (RTTVP) een oplossing. Analisten bij Gartner definiëren de RTTVP als "... platformen die commerciële klanten en consumenten realtime inzicht geven in hun bestellingen en verzendingen zodra ze het magazijn van de merkeigenaar, leverancier of serviceprovider hebben verlaten." Gartner verwacht dat 50% van de 'wereldwijde productgerichte ondernemingen' in 2023 een dergelijk platform zal hebben. (bron: Gartner)

2 TIP trailers dockingstation

RTTVP-voordelen

Het hebben van een RTTVP wordt de norm voor bedrijven die betrokken zijn bij transport, klantenservice en warehousing, aangezien steeds meer consumenten realtime zichtbaarheid verwachten van de locatie van hun goederen en de geschatte aankomsttijd (ETA).

Voor bedrijven die RTTVP's implementeren, waaronder wegvervoerders, is Gartner van mening dat een dergelijke zichtbaarheid supply chain-bedrijven in staat stelt sneller (proactief) te handelen in plaats van reactief. Bart de Muynck, Gartner VP, identificeert verschillende belangrijke voordelen van RTTVP's en de holistische kijk die het geeft op zendingen, waaronder:

  1. Het realtime verstrekken van nauwkeurige gegevens.
  2. Realtime Identificatie van vertragingspunten, ook aan de grenzen, zodat vervoerders de route kunnen wijzigen.
  3. Analyseren van vervoerdercapaciteit die helpt te begrijpen hoeveel capaciteit er gebruikt wordt en hoe deze opnieuw kan worden toegewezen voor nieuwe transportcontracten.
  4. Samenwerking en communicatie tussen vervoerders mogelijk maken, verblijfstijden verbeteren.

project44, een toonaangevende RTTVP-leverancier, benadrukt nog een ander voordeel: de technologie achter hun RTTVP, inclusief voorspellende tracking, die nauwkeurigere ETA's biedt. Het platform volgt proactief alle vrachtwagentypes in zijn netwerk van 4,33 miljoen chauffeurs en 3,55 miljoen voertuigen, in Europa en Noord-Amerika. De ETA-berekeningen maken gebruik van historische gegevens van 2,7 miljoen verzendingen en integraties met meer dan 800+ ELD/telematica-providers. Deze gegevens in combinatie met realtime gegevens helpen wagenparkbeheerders effectiever en winstgevender om te gaan met hun middelen. (bron: project44)

TIP en end-to-end zichtbaarheid van de supply chain

TIP werkt samen met project44, de ontwikkelaar van 's werelds toonaangevende Advanced Visibility Platform voor verladers en logistieke dienstverleners. De samenwerking biedt TIP-klanten een RTTVP voor multimodale realtime zichtbaarheid en voorspellende ETA op hun vracht in de hele supply chain.

Aan de technologiekant was samenwerken met project44 voor TIP eenvoudig. Dit komt door het gemak waarmee onze platformen voor transportbeheersystemen multi-vendor software en onze modems kunnen integreren. De modems die in onze trailers zijn ingebouwd, zijn zeer geschikt voor deze RTTVP omdat ze elke vijf minuten gegevens kunnen verzenden, wat een hoge frequentie is in de branche en essentieel voor realtime berekeningen.

Dankzij onze digitale oplossingen kun je jouw vracht nu in realtime door de supply chain volgen en je trailervloot effectiever en winstgevender beheren. Maak gebruik van end-to-end zichtbaarheid van de supply chain met TIP en zijn partner project44. Ga voor meer informatie naar https://www.tipeurope.nl/tip-insight

2021/07/20

Deel dit kennisartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerde kennisartikelen

"Europese trailermarkt Lead-Time index, gepresenteerd door TIP "

Om de Europese trailermarkt beter te begrijpen, onthullen wij voor het eerst onze gegevens als insiders v...

2022/06/13

"Beheer je trailerprestaties door middel van relevante onderhoudsop..."

Of je nu een grote of een kleine trailervloot hebt, het goed onderhouden van een trailervloot is van groo...

2022/04/07

"Duurzame reis: uitdagingen en oplossingen"

Om een "klimaatcatastrofe" te voorkomen, moet de temperatuurstijging volgens wetenschappers binnen de 1,5...

2022/03/23