Terug

Verstoring is het nieuwe normaal in transport

Verstoring is het nieuwe normaal

Verstoring is het nieuwe normaal in transport

Verstoring is de actuele benaming van het spel in de transportsector. Deze omwenteling wordt veroorzaakt door verscheidene factoren, gaande van klimaatverandering tot de “deeleconomie”. Hoe kunnen wagenparkbeheerders hun concurrenten voorblijven en deze verstorende tijden benutten om meer omzet te behalen? Trailerverhuur, met zijn aangeboren flexibiliteit, is een krachtige optie.

Belangrijkste verstorende factoren

Welke ontwikkelingen veroorzaken de verstoringen in de transportsector?

 • Klimaatverandering – Overheden en burgers maken zich steeds meer zorgen over de groei van het verkeer op de wegen en de vervuiling die daardoor wordt veroorzaakt. Dit heeft geleid tot initiatieven van intergouvernementele organisaties zoals de EU om de CO2-uitstoot van vrachtwagens te verminderen en om op zoek te gaan naar alternatieve aandrijflijnen voor dieselmotoren.
 • Verstedelijking – Mensen verhuizen in grotere getale om in steden te wonen, waardoor het probleem van vervuiling en verkeersopstoppingen nog groter wordt. Dit heeft sommige steden, zoals Madrid, ertoe aangezet om de uitstoot van voertuigen in hun stadscentra streng te controleren, waarbij toegang wordt verleend aan elektrische en andere voertuigen met een lage uitstoot en diesel- en benzinevoertuigen worden geweerd. El País meldt dat de nieuwe controles op emissie in Madrid hebben geleid tot een daling van het verkeer met bijna 32% in sommige delen van de stad. Athene, Londen en Parijs zullen binnenkort volgen met soortgelijke initiatieven. (bron: The Verge) Deze maatregelen hebben een invloed op de "last mile delivery".
 • De “deeleconomie” – De “deeleconomie” wordt "georganiseerd via een technologieplatform dat de uitwisseling vergemakkelijkt van goederen, bedrijfsmiddelen en diensten tussen mensen over een gevarieerde en dynamische verzameling van sectoren heen". (bron: Freightwaves) Toonaangevende voorbeelden van delende modellen zijn AirBnB met woningen of Lyft en Uber met particuliere auto's. Het zal ook een integraal onderdeel worden voor de sector van goederenvervoer over de weg.
 • Het effect van AmazonPwC meldt dat de Europese kleinhandel via internet tussen 2012 en 2017 is gestegen met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van ongeveer 10%, van 156 miljard euro in 2012 tot 253 miljard euro in 2017. De opkomst van kleinhandel via internet en het verstorende effect van online winkels zoals Amazon, die hun klanten levering de volgende dag aanbieden, heeft de druk op de toeleveringsketen verhoogd. Dit heeft bedrijven voor logistiek en transport gedwongen tot een innovatieve reactie.

Een verstoorde transportsector reageert!

De verstoorde transportsector heeft op een aantal manieren op de uitdagingen gereageerd, waaronder:

 • Mechanische technologie –In de wedloop om de transportsector te helpen de toekomstige emissiedoelstellingen te halen, ontwikkelen vrachtwagenfabrikanten nieuwe technologieën voor aandrijflijnen zodat wagenparken kunnen overschakelen op schonere technologieën dan diesel. Naast de opstart van Nikola Motors, zijn Hyundai en Toyota bijvoorbeeld van plan om binnenkort met waterstof aangedreven elektrische opleggers te lanceren. Sneller beschikbaar zijn de lichte elektrische bedrijfsvoertuigen die wagenparken helpen de laatste kilometers in drukke stedelijke gebieden af te leggen.
 • Digitale technologie – Commerciële voertuigen voor wegvervoer worden steeds meer digitaal en datagestuurd dankzij de technologische vooruitgang op het gebied van machinaal leren, kunstmatige intelligentie, IoT en telematica. Deze technologieën focussen zich op het helpen van wagenparkbeheerders, chauffeurs en/of voertuigen zelf om betere beslissingen te nemen. Het verzamelen van informatie, meestal via sensoren, vormt de essentie van deze nieuwe technologieën. Jeremy Rifkin, auteur van “The Zero Marginal Cost Society: the Internet of Things, the Collaborative Commons and the Eclipse of Capitalism” schat dat er tegen 2030 "meer dan 100 biljoen sensoren zullen zijn die de menselijke en natuurlijke omgeving met elkaar verbinden in een wereldwijd verspreid netwerk". (bron: Freightwaves)

Nieuwe mogelijkheden

Digitalisering heeft het goederenvervoer over de weg verstoord, waardoor wagenparken tegenwoordig gebruik kunnen maken van verschillende technologieën zoals adaptieve cruise control en voorspellend onderhoud. Uiteindelijk zal dit leiden tot kostenbesparingen waarbij hun vrachtwagens in pelotons rijden met slechts één signalerende chauffeur om de vrachtwagens in noodgevallen te besturen en om verder in de lijn autonome vrachtwagens aan te sturen. Voor wat betreft de ontwikkelingen in het goederenvervoer over de weg in de VS, zei managementadviseur McKinsey dat men tegen 2020 sterk geautomatiseerd rijden met gebiedsafbakening verwachtte en volledige autonomie op snelwegen tegen 2025 met activiteiten voor ophalen en afleveren in de eerste en laatste kilometers. Ook is men ervan overtuigd dat het pelotonrijden op snelwegen tegen 2022 of 2023 realiteit zal zijn. (bron: Freightwaves)

 • De overstap naar de deeleconomie

Ted Choe, Hoofd Strategie en Operaties bij Deloitte, voorspelt dat “zware gebruikers van transportdiensten waarschijnlijk overschakelen op gedeelde platforms om aan bepaalde typen van de marktvraag tegemoet te komen, waardoor contant geld kan vrijkomen, de vendor lock-in wordt geminimaliseerd en de prijzen op elkaar worden afgestemd.” (bron: Freightwaves) Hij schetst zes domeinen waarbinnen transportbedrijven voordeel zullen halen uit de deeleconomie. Het gaat om:

 • regionale vervoerders die met hun concurrenten samenwerken om hen de mogelijkheid te bieden buiten hun normale afzetgebieden te leveren.
 • een ruimer gebruik van wereldwijde vrachtuitwisselingen. Voorbeelden in Europa zijn onder andere 123Cargo en Cargocore.
 • het gebruik van multimodale overdrachten tussen vervoerders op bepaalde punten halverwege de rit.
 • crowdsourcing van bedrijfsmiddelen in de toeleveringsketen. De voordelen zijn vooral groot voor het duurste deel van de levering, de laatste kilometer. Cargomatic in de VS is een voorbeeld van dit model in de stijl van Uber, dat ladingen koppelt aan chauffeurs met reservecapaciteit op een bepaald tijdstip, met een bepaalde bestemming.
 • Ook magazijnbeheer sluit zich aan bij de revolutie van crowdsourcing met bedrijven die zich ontwikkelen tot "Uber"-magazijnruimte.
 • Voorspellende analyses verbeteren de veiligheid door gebruik te maken van crowdsourced gegevens, bijvoorbeeld om chauffeurs te helpen bij de weervoorspellingen en bepaalde routes in slechte weersomstandigheden te vermijden.

Pak de verstoring aan met TIP, uw flexibele partner

Flexibiliteit van de trailercapaciteit is essentieel voor een wagenparkbeheerder die de mogelijkheden van een verstoorde transportsector wil benutten.

TIP Trailer Services biedt klanten flexibiliteit door de verhuur van trailers. Ze zijn beschikbaar in alle vormen, van standaard opleggers tot de meer gespecialiseerde trailers zoals koeltrailers. Flexibiliteit geeft de vlootbeheerder de mogelijkheid om extra trailers in te zetten om de pieken tijdens periodes van onverwachte vraag op te vangen en ze in te leveren in rustigere tijden. Dit kan op korte termijn en zonder de noodzaak om eigenaar te zijn van de bedrijfsmiddelen. Door middel van verhuur kunnen wagenparkbeheerders profiteren van de nieuwste technologieën.

Als u een winnaar wilt zijn, terwijl de verstoring de sector door elkaar schudt, kies dan voor flexibel trailerverhuur via TIP. Voor meer informatie, neem contact met ons op.

2019/02/18

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30

"TIP breidt vloot uit met double deck trailers"

Recentelijk heeft TIP de huidige trailervloot uitgebreid met een nieuw type trailer, double deck trailers...

2022/05/18

" Finale Mechanic Competition – een interview met Melvin en Fred"

Op 10 mei vindt in Valencia de finale plaats van de Mechanic Competition. De Benelux wordt hierbij verteg...

2022/05/09