Terug

Winterchecklist: Top 5 tips voor traileronderhoud

Net als bij elk voertuig, is regelmatig onderhoud essentieel om je trailers veilig en rijklaar te houden. Het niet uitvoeren van traileronderhoud, vooral in het winterseizoen, kan leiden tot ernstige schade voor zowel de bestuurder, de trailer als voor andere weggebruikers. Daarom is regelmatig traileronderhoud de beste manier om je wagenpark te beschermen, vooral in de winter.

In dit artikel zetten we een aantal aanbevelingen op een rij voor het traileronderhoud dat een wagenparkbeheerder minimaal moet uitvoeren, om ervoor te zorgen dat een voertuig veilig is, beter presteert en langer meegaat. Afhankelijk van het type, de grootte en het gebruik van de trailer (denk aan kilometerstand en ladingsgewicht), heeft je trailer mogelijk meer onderhoudscontroles voor de verschillende onderdelen nodig dan in onderstaande checklist.

Monteur met checklist bij trailer

 1. Verlichting

Zorg er in de eerste plaats voor dat al je trailerverlichting goed werkt, wat het trailertype ook is. In de winter zijn de dagen korter en donkerder: daarom is het van essentieel belang om alle verlichting te controleren:

 • Voorlichten trailer
 • Achterlichten trailer
 • Zijmarkeringslichten
 • Kentekenplaatverlichting

Controleer tot slot of de kentekenplaat goed zichtbaar is. Ben je op zoek naar passende truck- of trailerverlichting? Ook daar kunnen we bij TIP mee helpen. Bekijk hier meer.

 1. Bandenprofiel en bandenslijtage:

Versleten banden verminderen de starttractie met 30% tot 50%: het is aan te raden om ervoor te zorgen dat de profieldiepte van je band niet onder de 3 mm komt.

Versleten banden kunnen leiden tot een klapband, vooral bij hoge snelheden. Daarom is het van cruciaal belang om de levensduur van je banden te controleren en op deze twee tekenen van slijtage te letten:

 • Bandenslijtage in het midden, wat wijst op een te hard opgepompte band.
 • Bandenslijtage aan de buitenkanten, ontstaan door een te lage bandenspanning.
 1. Bandenspanning:

De juiste bandenspanning is cruciaal om een ​​veilige en betrouwbare werking te garanderen en tegelijkertijd het brandstofverbruik te verminderen. Elke fabrikant heeft zijn eigen specificaties: deze staan ​​vermeld op de zijwand van de band, in de gebruikershandleiding van je trailer of op de website van de bandenfabrikant. De bandenspanning wordt uitgedrukt in Bar of PSI.

Om een nauwkeurige meting te krijgen, kun je het beste de bandenspanning een paar uur na het parkeren van de trailer controleren. De meest voorkomende banden hebben een druk van minimaal 8,5 Bar. Houd er rekening mee dat lage druk kan leiden tot een klapband. Als je naar Scandinavië of door een sneeuwgebied reist, controleer dan ook of er verplichte voorschriften zijn voor modder en sneeuwbanden.

Om nog meer kosten te besparen en om stilstand van voertuigen te verminderen, kun je een bandenspanningscontrolesysteem voor trailers (TPMS) installeren. Het helpt de bandenspanning op peil te houden, lekke banden vroegtijdig te detecteren, de levensduur van de band te verlengen en geeft je de mogelijkheid om banden op tijd te repareren in plaats van te vervangen.

 1. Remmen:

Controleer je remwerking en remluchtleidingen. Als het kouder weer wordt, kunnen de remaansluitingen en luchtleidingen bevriezen of splijten door het condenswater in het remsysteem. Dit kan op zijn beurt leiden tot twee grote problemen:

 • Uitval van de remwerking die een ernstig ongeval kan veroorzaken
 • Overmatige remvoering en trommel-/schijfslijtage

Het wordt daarom sterk aanbevolen om de afdichtingsrubbers van de koppelingshanden regelmatig op lekkage te controleren. Wij adviseren je om altijd een reserve in de aanhanger te hebben: de gele en rode en de luchtspiralen.

Tot slot dient de luchttank van de trailer regelmatig te worden gecontroleerd op condensatie, die eenvoudig kan worden verwijderd via de aftapkranen van de luchttank eronder.

 1. Voertuig en traileropbouw:

Tot slot is de laatste onderhoudscontrole de traileropbouw:

 • Controleer indien van toepassing de staat van de deur(en); inspecteer alle afdichtingen op schade, evenals kabels, vergrendelingen enz.
 • Controleer de staat van het dak; houd het schoon (houd er rekening mee dat het dak in de winter ook sneeuw- en ijsvrij moet zijn) en inspecteer naden, afdichtingen en de dakmembranen op beschadigingen.
 • Controleer kentekenplaten; deze moet correct op de oplegger bevestigd zijn en goed zichtbaar zijn.

In het algemeen adviseren wij je om je trailer regelmatig te wassen en schoon te maken. Vooral in de herfst en winter bij het rijden op onverharde wegen kan er vuil op de carrosserie, op het chassis of het dak zitten.

Zorg ervoor dat alle bovenstaande componenten voldoen aan de APK. Sommige van deze controles vereisen specifieke tools, kennis en vaardigheden. Als je niet zeker weet hoe je ze moet onderhouden, kun je jouw traileronderhoud uitbesteden aan een ervaren en betrouwbare derde partij.

Trailer met onderhoudsiconen voor een wintercheck

Bescherm je wagenpark met TIP

TIP is een zeer ervaren leverancier van onderhouds- en reparatieprogramma's voor trailers. Wij voeren al meer dan 50 jaar traileronderhoud uit. Wij bieden onze klanten onderhouds- en reparatiediensten met of zonder contract. Onze programma's bieden kostenbesparingen, flexibiliteit en toegang tot een groot team van gekwalificeerde monteurs die zijn opgeleid volgens de nieuwste technologieën en werken vanuit een netwerk van 115 werkplaatsen in Europa en Canada.

Voor meer informatie over de onderhoudsprogramma's van TIP, of over onze TPMS-oplossing, kun je direct een afspraak inplannen in een van onze werkplaatsen of contact met ons opnemen.

2021/11/25

Deel dit kennisartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerde kennisartikelen

"Maximaliseer de efficiëntie van gebruikte trucks & trailers"

Je kunt de operationele efficiëntie van je truck- en trailervloot verbeteren met een paar eenvoudige ver...

2022/08/25

"TPMS: de druk is er nu om ervoor te zorgen dat je trailerpark vold..."

Alle typegoedkeuringen van trailers die na 6 juli 2022 worden afgegeven, moeten worden uitgerust met een ...

2022/07/07

"Europese trailermarkt Lead-Time index, gepresenteerd door TIP "

Om de Europese trailermarkt beter te begrijpen, onthullen wij voor het eerst onze gegevens als insiders v...

2022/06/13