Terug

100 procent connected in 4 jaar tijd

Rogier Laan op Nationaal Transportcongres

Afgelopen dinsdag, 15 mei, vond de eerste editie van het Nationaal Transportcongres plaats. Tijdens deze inspirerende middag stond de toekomst in de transportsector centraal. Een van de sprekers was onze algemeen directeur Rogier Laan. Hij sprak de ambitie uit dat TIP binnen vier jaar tijd de trailervloot voor 100 procent connected wil hebben. After sales truck heeft hier een artikel over geschreven.

Connected

Dat alles connected wordt, is een van de veranderingen waarmee de sector zich geconfronteerd ziet. Dat TIP zijn gehele vloot uiteindelijk connected wil hebben, komt dan ook voort uit het besef welke winst er met behulp van technologie en data te behalen is. ‘Er wordt wel gezegd dat voertuigen slimmer worden. Dat is onjuist’, stelde Rogier Laan. ‘Technologie en data stellen de mens in staat om de juiste beslissingen te nemen.’

Rogier Laan haalt een onderzoek aan van ABN Amro waarin gesteld wordt dat er 500.000 ton aan CO2-uitstoot bespaard kan worden als we efficiënter met data omgaan en ook bereid zijn om data met elkaar te delen. ‘Dat is een efficiencyslag van 10 procent.’

 

VaaS

Een connected vloot faciliteert ook de verschuiving van bezit naar gebruik, of Vehicle as a Service (VaaS). Dat is een andere ontwikkeling die Rogier Laan ziet en waar zijn bedrijf als verhuurder van rollend materieel natuurlijk van bestaat. Rogier Laan ziet dat vervoerders voor tal van keuzes staan: ‘Elektrisch of diesel? Groot of klein? Hoog of laag? Lang of kort? Welke keuze blijft? Waar wil ik in investeren? Waar kan ik in investeren. Deze keuzestress beperkt je in je mogelijkheden, maar niet als je betaalt naar gebruik.’

Gerd Leonhard

Rogier Laan begon zijn presentatie overigens met het vertonen van de op Youtube al veel bekeken film van de Duitse futurist Gerd Leonhard, gespecialiseerd in de wisselwerking tussen mens en technologie, en die Rogier Laan ter inspiratie heeft ingediend. De film is via onderstaande te bekijken.

https://youtu.be/ystdF6jN7hc

Bron: Aftersales Truck, Emil Peters

2019/05/17

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30

"TIP breidt vloot uit met double deck trailers"

Recentelijk heeft TIP de huidige trailervloot uitgebreid met een nieuw type trailer, double deck trailers...

2022/05/18

" Finale Mechanic Competition – een interview met Melvin en Fred"

Op 10 mei vindt in Valencia de finale plaats van de Mechanic Competition. De Benelux wordt hierbij verteg...

2022/05/09