Terug

APK keuren in het buitenland binnenkort mogelijk

APK keuren buitenland

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt zich voor op een wetswijziging over het APK keuren. Ze kijken naar de mogelijkheden om Nederlands geregistreerde voertuigen te laten keuren in het buitenland. Momenteel moeten voertuigeigenaren elk jaar voor de keuring terugkeren naar Nederland. De wetswijziging is voor de transportsector een grote stap. Het bespaart niet alleen veel kosten, maar vermindert ook files en de uitstoot van CO2. TIP Trailer Services heeft met diverse partijen het ministerie ondersteuning geboden voor de verandering van deze wetgeving.

Wetswijziging

Minister Cora van Nieuwenhuizen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft aangegeven bezig te zijn met de voorbereidingen rondom het APK keuren van Nederlands geregistreerde voertuigen in een andere EU-lidstaat. Dit geldt niet alleen voor auto’s, maar ook voor lichte en zware voertuigen zoals vrachtwagens en trailers. Momenteel moeten al deze voertuigen voor de periodieke APK-keuring ieder jaar terugkeren naar Nederland. Per jaar gaat het om circa 1.200 tot 1.600 voertuigen.

De afgelopen jaren is het APK keuren in het buitenland uitvoerig getest in een aantal Spaanse keuringsstations. Deze proef liep in oktober vorig jaar af. Naar aanleiding hiervan wil de minister nu ook met andere EU-lidstaten afspraken maken over wederzijdse erkenning van keuringsrapporten voor Nederlands geregistreerde voertuigen.

De partijen TLN, TRTA, RAI Vereniging, RDW, ETB en TIP Trailer Services zijn de afgelopen jaren nauw betrokken geweest bij de wetswijziging. Zij hebben een eerste voorstel hiervoor ingediend bij het ministerie. De afgelopen maanden ondersteunden ze bovendien het ministerie met het onderzoek naar deze wetswijziging. Zo gaven ze onder andere advies over de ondersteuning van steekproeven, fysiek en op afstand via technologie.

Grote stap voor transportsector

Voor de transportsector is de wetswijziging groot nieuws. Diverse transportondernemingen reageren verheugd. Flemming Steiness, General Manager, Deputy, Equipment bij DSV, vertelt: “De opwarming van de aarde en andere mondiale klimaatkwesties escaleren, de transportsector is een deel van het probleem. We moeten ook deel uitmaken van de oplossing.” Steiness vult verder aan: “Met de mogelijkheid om onze trucks en trailers in andere EU-landen te keuren, zal dit onze flexibiliteit aanzienlijk vergroten en de lege kilometers reduceren. Het levert niet alleen een duidelijke vermindering van CO2 uitstoot op, maar er zijn meer voordelen, zoals minder lege kilometers, wat resulteert in minder vrachtwagens en dus minder files op de weg.”

Ook Rupert Trawöger, Trawöger Transport Oostenrijk, benadrukt dat de wetswijziging veel voordelen oplevert voor zijn bedrijf: “Als deze droom zou uitkomen, zouden wij veel inspanningen kunnen besparen, omdat wij onze voertuigen kunnen inzetten waar wij ze nodig hebben en tijdrovende en kostbare acties voorkomen om voertuigen leeg naar Nederland te krijgen.”

Rogier Laan, Algemeen Directeur Benelux bij TIP Trailer Services, vult aan. “Dit is een grote stap voorwaarts in de transportsector. Als hoofdlid van de European Transport Board (ETB) vertegenwoordigen wij samen met een groep vooraanstaande Europese transport- en logistieke dienstverleners een groot deel van de transportsector. Hiermee richten we ons op belangrijke onderwerpen in onze sector. Onder andere op het verminderen van de impact op het milieu, verminderen van files en het verbeteren van de effectiviteit en efficiëntie van de branche. Met deze wetswijziging maken we hier grote stappen in.”

Proces

Het proces voor de wetswijziging is ondertussen in gang gezet. Op dit moment is een consultatie periode van 4 weken gestart. Wanneer er geen materiële bezwaren zijn, zal een wetswijziging worden voorgesteld waarover in de Tweede Kamer en het parlement overeenstemming moet worden bereikt. Bij een overeenstemming is de verwachting dat de nieuwe wetswijziging rond medio 2020 afgerond is.

2019/03/26

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30

"TIP breidt vloot uit met double deck trailers"

Recentelijk heeft TIP de huidige trailervloot uitgebreid met een nieuw type trailer, double deck trailers...

2022/05/18

" Finale Mechanic Competition – een interview met Melvin en Fred"

Op 10 mei vindt in Valencia de finale plaats van de Mechanic Competition. De Benelux wordt hierbij verteg...

2022/05/09