Terug

Bespaar geld met trailerbanden beheer

Het behouden van de juiste bandenspanning op je trailers kan een grote invloed hebben op je trailerkosten. Het kan de levensduur van de banden verlengen, het brandstofverbruik verminderen, de wegligging en de verkeersveiligheid verbeteren en de stilstand van de trailer verminderen.

Gelukkig kunnen chauffeurs en wagenparkbeheerders, naast traditionele handmatige bandinspecties, gebruikmaken van draadloze slimme technologieën via bandenspanningscontrolesystemen (TPMS – Tyre Pressure Monitoring Systems) voor een realtime overzicht van de staat van de banden.

Wat is TPMS?

TPMS controleren continu de bandenspanning, temperatuur en positie van de banden door middel van sensoren die in de velgen zijn gemonteerd. De sensoren geven vervolgens via een ingebouwde processor live informatie door aan de chauffeur en de wagenparkbeheerder. Deze processor meldt via een waarschuwingslampje of -geluid op het TPMS-dashboard wanneer de bandenspanning onder of boven het minimale niveau is. Deze waarschuwingen blijven geactiveerd totdat het probleem is opgelost en het TPMS is gereset. TPMS meldt problemen zoals te harde of te zachte banden, luchtlekkage en temperatuursveranderingen van het rubber wat kan wijzen op een mogelijke klapband. (bron: Interfacebus)

Elke sensor heeft zijn eigen unieke, ingebouwde draadloze ID-tag, die garandeert dat de TPMS alleen gegevens van jouw trailers analyseert en niet van andere voertuigen op de weg. (bron: TrailerLife)

Rijdende TIP schuifzeiltrailer - TPMS codering

Kleurgecodeerde acties

De alarmsignalen van veel TPMS-systemen hebben een kleurcode die aangeven hoe dringend het vastgestelde bandenprobleem is en geven snel aan welke soort actie de bestuurder moet ondernemen. De acties kunnen bestaan ​​uit het onmiddellijk vervangen van een band, het oppompen van de banden bij de volgende servicemogelijkheid of het door een expert laten controleren van de banden bij terugkeer naar de bedrijfslocatie of bij de volgende onderhoudsafspraak. Dit waarschuwingssysteem zorgt ervoor dat de banden in topconditie werken. (bron: Commercial Vehicle Engineer)

Kostenvoordelen

TPMS kan je helpen de totale kosten voor het beheer van trailerbanden en trailervloot te verlagen door:

  • Langere levensduur van de banden

Door te rijden met de juiste bandenspanning, kan je de levensduur van je banden verlengen. Hoe meer kilometers je veilig met je banden rijdt, hoe meer je bespaart op investeringen in nieuwe banden.

Te slappe banden worden warm en kunnen ervoor zorgen dat de banden sneller slijten of het loopvlak beschadigt, wat kan leiden tot een verminderde controle over het voertuig, een lager brandstofverbruik en een kortere levensduur. Te hard opgepompte banden zijn ook een uitdaging. Een te harde band heeft een kleiner oppervlak dat in contact komt met het wegdek. Dit vermindert de grip van de band op de weg en zorgt ervoor dat de band op een onregelmatige manier verslijt, waardoor deze verzwakt. Ongelijke luchtdruk in bandenparen is ook een bron van slijtage van de banden. (bron: FleetEquipmentMag)

De American Trucking Associations (ATA) hebben onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat in vergelijking met een band die constant 10% te weinig is opgepompt, een band met de juiste luchtdruk een 15% langere levensduur oplevert van het loopvlak bij de eerste levensduur en een 20% langere levensduur van coverbanden. (bron: FleetEquipmentMag)

  • Lager brandstofverbruik

Goed opgepompte banden zorgen voor een optimaal brandstofverbruik. Uit een door de UNECE gesponsord onderzoek is gebleken dat het brandstofverbruik met 1% toeneemt bij elke 2,9 psi / 0,2 bar dat de band te weinig opgepompt is. Zo leidt 0,6 bar te lage bandenspanning tot een stijging van 3% in het brandstofverbruik.

Hetzelfde ATA-onderzoek, zoals hierboven, heeft ook aangetoond dat een juiste bandenspanning de brandstofbesparing met 1% verhoogt in vergelijking met een band die 10% te laag is opgepompt. Een lager brandstofverbruik levert milieuvoordelen op door een lagere CO2-uitstoot.

  • Grotere veiligheid

Gebruik TPMS om de druk in je trailerbanden te controleren en te verbeteren. Je verhoogt hiermee de veiligheid en het gebruik van je vrachtwagens en trailers en maakt het leven van je chauffeurs veiliger. In het geval van diefstal van een trailer of band, kun je TPMS ook gebruiken om de locatie te volgen.

Onderzoek door Highways England, een Britse overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van de snelwegen in het VK, heeft uitgewezen dat ongeveer 1 op de 12 vrachtwagenbanden te zacht is opgepompt tot een gevaarlijk niveau en dat banden gerelateerde problemen in 2016 120 ernstig gewonden en acht doden veroorzaakten. (bron: Motor1)

  • Lagere totale kosten voor trailerbeheer

TPMS is een waardevol hulpmiddel om de trailerbanden van je wagenpark in goede staat te houden en daardoor ongewenste stilstand van de trailer tot een minimum te beperken. Door je trailerbanden in goede staat te houden met TPMS, kun je de totale kosten van trailerbeheer verlagen door een lager brandstofverbruik en door alleen banden te vervangen wanneer ze aan het einde van hun levensduur zijn. 

Rijdende trailer nat wegdek - TPMS iconen

Toekomst van TPMS

TyreReview zegt dat het, naast de TPMS-trends, een toenemende mate van TPMS-acceptatie door transportbedrijven waarneemt. Het is van mening dat toekomstige TPMS-sensoren, naast het meten van de bandenspanning en -temperatuur, voertuigbelastingen en wegomstandigheden zullen identificeren en die gegevens aan bestuurders en wagenparkbeheerders zullen doorgeven.

Anderen noemen de toenemende integratie van kunstmatige intelligentie en voorspellende datatechnologieën in telematica voor vrachtwagens en trailers en TPMS. (bron: Commercial Vehicle Engineer)

TyrePlus, een TPMS van TIP

TIP’s TPMS-oplossing, TyrePlus, is ontworpen om de gebruikskosten van het wagenpark te verlagen en de voertuigveiligheid te verbeteren. TyrePlus levert temperatuurgegevens om bandenlekkage eerder te ontdekken, verbeterd voertuigonderhoud te ondersteunen en de uptime te verhogen. TyrePlus sluit bovendien naadloos aan op de telematica-oplossing FleetConnected van TIP, waardoor wagenparkbeheerders de mogelijkheid krijgen om realtime statusrapporten van de bandenprestaties te ontvangen, inclusief een waarschuwing wanneer er afwijkingen zijn.

TyrePlus is ontworpen om met alle soorten trailers te werken en is gebruiksvriendelijk voor chauffeurs en wagenparkbeheerders. Hierdoor kunnen ze snel beslissingen nemen wanneer een band moet worden gecontroleerd of vervangen. TyrePlus levert de gegevens rechtstreeks aan de wagenparkdepots, zodat het juiste onderhoud in het juiste tijdsbestek gepland kan worden.

Trailer banden

TIP & Banden

We kennen onze trailerbanden. In 2019 hebben de monteurs van onze servicecentra in Europa en Canada meer dan 1.700.000 banden geïnspecteerd. Als je advies of onderhoud voor trailer- en vrachtwagenbanden nodig hebt, kom dan langs bij een van onze 140+ servicelocaties verspreid over 18 landen.

TIP, met hoofdkantoor in Amsterdam, is een van de toonaangevende leveranciers van trailers en diensten in Europa en Canada. TIP is gespecialiseerd in het leveren van leasing, verhuur, onderhoud en reparaties aan de transport- en logistieke sector door middel van een brede selectie aan trailers.

Ga voor meer informatie over TIP en TyrePlus TPMS naar onze TIP-website of neem rechtstreeks contact met ons op.

2021/05/25

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"De eerste test met e-reefers is een succes!"

Sinds 2021 rijden er 2 koeltrailers met e-reefers, de eerste resultaten zijn erg positief. De 2 trailers ...

2022/07/27

"Dode hoek training: al meer dan 400 kinderen getraind!"

Wij geven speciale lessen op basisscholen om kinderen voor te lichten over de gevaren van de dode hoek. b...

2022/07/07

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30