Terug

Besteed het onderhoud van je wagenpark uit en bespaar kosten

Het beheren van kosten is van vitaal belang voor wagenparkmanagers. Begin 2018 voorspelde de RHA (Road Haulage Association) een groei van 3% in de totale operationele kosten of 4,77% inclusief brandstof voor 2018. (bron: Transport Engineer magazine) Je kunt aanzienlijke besparingen realiseren door het onderhoud van je trailer uit te besteden.

Monteur met grafiek kosten traileronderhoud

Kosten traileronderhoud

TheTruckExpert maakte een interessante analyse van de bedrijfskosten in 2018 van opleggers, trekkers en vrachtwagens. De totale stilstandskosten bijvoorbeeld (afschrijving en financiering) en bedrijfskosten inclusief banden, onderhoud en reparaties voor een dubbelasser bij een initiële investering van €23.880 en na 50.000 gereden km, kwamen op een totaal van €5.660 per jaar. Onderhoud en reparaties waren goed voor €1.945 of 34% van de totale kosten. Voor dezelfde trailer die jaarlijks 80.000 km reed, waren onderhoud en reparaties goed voor €2.234 of 35% van de totale kosten €6.318. Gelet op de aanzienlijke investering die is vereist om een werkplaats te runnen, is het zakelijk gezien zinvol voor wagenparken om te overwegen hun traileronderhoud uit te besteden.

Niet-naleving van onderhoud kan een bedrijf zijn licentie kosten

Het niet uitvoeren van het juiste onderhoud kan gevolgen hebben voor de naleving en kan de vervoerder zelfs zijn bedrijfslicentie ("O-licentie") kosten.

Onjuist onderhoud brengt bestuurders en bedrijfsmiddelen in gevaar

Onjuist onderhoud van trailers en vrachtwagens brengt andere risico's met zich mee; bijvoorbeeld het in gevaar brengen van de veiligheid en het leven van chauffeurs en onverwachte pech onderweg met trailers en vrachtwagens kunnen de bedrijfskosten opdrijven.

Uitdagingen van in-house onderhoud

Het uitvoeren van een onderhoudsprogramma in-house kent verschillende aspecten die bijzonder uitdagend kunnen zijn, zoals;

  • Onderhoudstijd

Hoeveel tijd besteed je aan administratieve taken inclusief arbo en beheer van een in-house onderhoudsprogramma? Neem bijvoorbeeld het arbo-gedeelte. De INRS in Frankrijk, het nationale instituut voor onderzoek en veiligheid, heeft een gids van 64 pagina's samengesteld over het runnen van een werkplaats voor onderhoud en reparaties van vrachtwagens. Deze gids beschrijft de risico's die ongevallen kunnen veroorzaken in verband met het runnen van een garage en hoe deze risico's te vermijden.

  • Kennis over naleving

Zoals Tim Ridyard, een advocaat gespecialiseerd in verkeer over de weg bij Ashtons Legal, ziet in Commercial Motor, heb je diepgaande kennis nodig over naleving van de normen aangaande onderhoud om je in-house en uitbestede onderhoudsdienstverleners te beheren. Het is van groot belang dat je wagenpark voldoet aan de juiste normen omdat je bedrijf uiteindelijk wettelijk verantwoordelijk is voor de naleving. Het kan echter gemakkelijker, goedkoper en efficiënter zij om een betrouwbare externe partij de dagelijkse implementatie van je wettelijk na te leven onderhoudsprogramma uit te laten voeren zodat je tijd vrij krijgt om je bezig te houden met andere activiteiten met toegevoegde waarde.

  • Geavanceerde technologie

Het niveau van de geavanceerde technologie aan boord van trailers en vrachtwagens neemt voortdurend toe. Telematicatechnologieën zoals die van TIP kunnen, met behulp van sensoren, informatie doorgeven aan onderhoudsbeheersystemen over de status van het voertuig, zowel in elektronische als mechanische termen. Deze gegevens kunnen de monteur helpen om onderhoud en reparaties efficiënter uit te voeren en de beschikbaarheid van de trailer te vergroten. Maar hiervoor moet je ook regelmatig investeren in de laatste nieuwe gereedschappen, diagnostiek en technologieën voor je werkplaats om te zorgen dat je de gegevens kunt verwerken.

  • Betrouwbare opgeleide monteurs

Je moet hoog opgeleide monteurs in dienst nemen die weten hoe ze de elektronica moeten analyseren en de juiste wijzigingen op de voertuigen moeten doorvoeren. Omdat fabrikanten continu met nieuwe technologieën komen, moeten de monteurs voortdurend aanvullende opleidingen volgen. Aangezien alternatief aangedreven vrachtwagens op elektriciteit of waterstof steeds normaler worden, zal de behoefte aan opleiding steeds groter worden. Door in-house een werkplaats aan te sturen, moet je je bezighouden met een volledig ecosysteem van tijdrovende, dure en complexe activiteiten.

Voordelen van uitbesteed traileronderhoud

Deze voordelen zijn:

  • Kostenverlaging

Uitbesteden kan je overheadkosten aanzienlijk verlagen. TIP doet investeringen om op technologisch gebied bij te blijven, neemt een team van monteurs in dienst, leidt hen op en zorgt dat ze van nieuwe technologieën op de hoogte zijn en investeert in fysieke werkplaatsen en een voorraad reserveonderdelen.

Een grote, multinationale aanbieder van uitbesteed onderhoud zoals TIP haalt aankoopkracht uit de schaalvoordelen die het bedrijf geniet en kan een aantal voordelen aan zijn klanten doorgeven.

  • Flexibiliteit

De flexibiliteit van uitbesteed traileronderhoud is aantrekkelijk. Met de hulp van een bedrijf zoals TIP, kunnen wagenparkbeheerders extra trailers huren om aan de toegenomen vraag te voldoen en hoeven ze zich geen zorgen te maken over het aannemen van extra personeel om de fluctuerende druk op het onderhoud op te vangen. TIP biedt het hele jaar door 24/7 onderhouds- en reparatiewerkzaamheden via een netwerk van werkplaatsen in een groot geografisch gebied.

  • Maak gebruik van de voordelen

Een uitbesteed partnerschap voor traileronderhoud met een marktleider als TIP geeft wagenparkbeheerders tijd en ruimte om hun belangrijkste activa te benutten en zich te concentreren op het ontwikkelen van zakelijke activiteiten die waarde toevoegen, zoals klantenservice of bedrijfsontwikkeling.

Trailermonteur checkt band containerchassis

Je traileronderhoud aan TIP uitbesteden

TIP is een zeer ervaren aanbieder van traileronderhouds- en -reparatieprogramma's. We onderhouden al meer dan 50 jaar trailers. Wij bieden onze klanten onderhouds- en reparatiediensten met of zonder contract aan. Onze programma's zorgen voor kostenbesparingen, flexibiliteit en toegang tot een groot team van gekwalificeerde technici die zijn opgeleid in de nieuwste technologieën en die werken vanuit een netwerk van 115 werkplaatsen in Europa en Canada.

Neem voor meer informatie over de onderhoudsprogramma's van TIP Trailers contact met ons op.

2021/07/27

Deel dit nieuwsartikel

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.