Terug

Besteed traileronderhoud uit en pluk de voordelen

Het beheren van kosten is van essentieel belang voor wagenparkbeheerders. Volgens TheTruckExpert zijn bijvoorbeeld in 2018 de bedrijfskosten voor vrachtwagens in het VK met 4,7% gestegen, waarbij stijgende brandstofprijzen en onzekerheden rondom de Brexit als belangrijkste factoren werden genoemd. Op één vlak kun je aanzienlijke besparingen realiseren en dat is door het onderhoud van jouw trailer uit te besteden.

Maximaliseren van bedrijfstijd van jouw trailer

Door trailers en vrachtwagens op regelmatige tijdstippen te onderhouden, zorg je voor een maximale bedrijfstijd van je voertuig, een optimale veiligheid van je chauffeurs en andere weggebruikers en houd je jouw klanten tevreden. Andere doelen van onderhoudsprogramma's zijn bijvoorbeeld kostenbeheersing en verlenging van de levensduur van trailers en vrachtwagens.

Onderhoud en wagenparkstrategie

Een belangrijke vraag voor wagenparkmanagers is om zich af te vragen waar onderhoud in de totale strategie voor wagenparkmanagement past. Wil je dat onderhoud een van de kernactiviteiten van je bedrijf is? Is jouw trailerpark groot genoeg om te genieten van de schaalvoordelen van het beheren van een werkplaats, bemand met vakkundige en ervaren monteurs met de daaraan gekoppelde kosten? Heb je een mix nodig van in-house onderhoud met daaraan toegevoegd uitbesteed onderhoud om te kunnen genieten van externe specialistische kennis, flexibiliteit en werkplaatsfaciliteiten?

Eerste onderzoek ooit naar uitbesteding van onderhoud

In 2018 heeft het magazine Work Truck voor het eerst een onderzoek naar het uitbesteden van onderhoud aan vrachtwagens uitgevoerd onder 147 vrachtwagenparken met een verschillende omvang om inzicht te verkrijgen in de Amerikaanse markt voor onderhoud aan vrachtwagens. We kunnen in Europa en Canada hier lessen uit trekken.

Onderzoeksbevindingen

Enkele van de bevindingen:

 • Het merendeel van de vrachtwagenparken maakt gebruik van een combinatie van in-house monteurs en externe dienstverleners voor onderhoud. De op een na populairste optie is om al het onderhoud in-house uit te voeren.
 • Bij wagenparken met meer dan 1.000 vrachtwagens of minder dan 200 vrachtwagens is de kans groter dat al het onderhoud aan de vrachtwagens wordt uitbesteed.
 • Het populairste type werkzaamheden die wagenparken ongeacht hun omvang uitbesteden, zijn reparaties aan de carrosserie, gevolgd door reparaties aan de versnellingsbak en bandenonderhoud. Veel wagenparken doen de standaard onderhoudsklussen zelf.
 • Op de vraag wat de grootste obstakels voor de voortgang van het onderhoudsproces is, gaven wagenparkbeheerders aan: communicatie. Andere dingen die als struikelblok werden gezien, omvatten een gebrek aan ‘middelen en personeel’, ‘benodigde werkplaatsupgrades’ en ‘algemeen bedrijfsbeleid’.

Uit het onderzoek kan worden geconcludeerd dat de meeste wagenparkbeheerders vinden dat een hybride benadering van onderhoud met een combinatie van in-house en uitbestede diensten de sleutel tot succes is.

Voordelen van uitbesteed traileronderhoud

Er zijn vele manieren waarop het uitbesteden van traileronderhoud aan een grote multinationale dienstverlener zoals TIP kosteneffectiever en minder tijdrovend kan zijn voor een wagenparkbeheerder dan bedrijfsintern onderhoud.

 • Geavanceerde technologie

Trailers en vrachtwagens zijn uitgerust met steeds geavanceerdere technologie. Gegevens die worden doorgegeven via sensoren in voertuigen helpen de monteur onderhoud en reparaties nog efficiënter uit te voeren en verhogen de inzetbaarheid van de trailer. Maar hiervoor moet je ook regelmatig investeren in de laatste nieuwe gereedschappen, diagnostiek en technologieën voor je werkplaats om te zorgen dat je de gegevens kunt verwerken en de oplossingen kunt implementeren.

 • Werving van monteurs

Hoeveel van jouw beheertijd en middelen wil je besteden aan werving, opleiding en behoud van veelgevraagde goed opgeleide monteurs die weten hoe ze de elektronica moeten analyseren en de juiste wijzigingen op de voertuigen moeten doorvoeren? Aangezien OEM-voertuigfabrikanten met nieuwe technologieën komen, moeten de monteurs voortdurend aanvullende opleidingen volgen. Nu vrachtwagens op elektriciteit of waterstofcellen steeds gangbaarder worden, is er ook meer behoefte aan opleiding.

 • Werkplaatsbeheer

Wil je een deel van je werkkapitaal vastzetten in fysieke werkplaatsen die moeten voldoen aan tal van administratieve voorschriften en gezondheids- en veiligheidsvoorschriften en die een inventaris van reserveonderdelen hebben die je wellicht niet nodig hebt? Een externe aanbieder van onderhoud zoals TIP kan je gemoedsrust bieden door het eigendom en beheer van werkplaatsen en de administratieve verantwoordelijkheid ervoor. Een externe aanbieder kan je ook van de schaalvoordelen bij OEM-voertuigfabrikanten laten profiteren door middel van lagere kosten voor reserveonderdelen. 

Door je eigen werkplaats aan te sturen, moet je je bezighouden met een volledig ecosysteem van tijdrovende, dure en complexe activiteiten.

 • Flexibiliteit

Flexibiliteit kent verschillende vormen.

 • Geografisch - Zoals vastgesteld door het magazine Fleet Owner hebben wagenparken voor langeafstandsvervoer andere zorgen op het gebied van onderhoud dan de wagenparken die alleen lokaal of regionaal actief zijn. Voor een wagenpark voor langeafstandsvervoer kan het nuttig zijn om een externe onderhoudspartner met werkplaatsen te hebben in geografische gebieden waar het bedrijf dat zelf niet heeft.
 • Schaalbaarheid - Parken kunnen eveneens profiteren van de schaalbaarheid van de werkplaatsfaciliteiten van een externe onderhoudspartner op het moment dat de interne capaciteit maximaal wordt benut, ongeacht of dit komt door een tekort aan werkplaatsen, monteurs of kennis van specifieke fabrikanten of technologieën.
 • Trailerflexibiliteit - Door het werken met een trailerverhuurbedrijf zoals TIP kunnen wagenparkbeheerders extra trailers huren om aan de toegenomen vraag te voldoen en hoeven ze zich geen zorgen te maken over de interne werving van extra personeel om de fluctuerende druk op het onderhoud op te vangen.

Besteed je traileronderhoud uit aan TIP

De programma’s voor uitbesteding van onderhoud en reparatie van TIP Trailer Services bieden klanten tal van voordelen. We hebben een lange en bewezen staat van dienst door al ruim vijftig jaar traileronderhoud uit te voeren. Wij bieden onze klanten onderhouds- en reparatiediensten met of zonder contract aan.

Onze programma's zorgen voor kostenbesparingen, flexibiliteit en toegang tot een groot team van ruim 900 gekwalificeerde monteurs die zijn opgeleid in de nieuwste technologieën en die werken vanuit een netwerk van 93 werkplaatsen en meer dan 610 werkplaatsen in Europa en Canada. Wij kunnen per jaar aan 124.000 trailers werken en besteden jaarlijks zo’n € 96.100.000 aan reserveonderdelen. In 2018 bestond 20% van onze activiteiten uit onderhoud en reparaties. (bron: Jaarverslag TIP 2018)

Onze onderhoudsdienst kan omvatten:

 • Regelmatige apparatuurcontroles en inspecties van remmen en assen en het algemene trailerchassis op basis van de aanbevelingen van de fabrikant, verwachte jaarlijkse kilometrage, de historische gegevens van je voertuig en gegevens van voorspelbare analyses die zijn gecommuniceerd via de sensoren van je telematicasystemen.
 • MOT-inspecties.
 • Beheer van onderhoud en reparaties.
 • Bandenonderhoud.
 • Reefer-motoronderhoud.
 • Laadkleponderhoud.

TIP biedt verder een pechhulpprogramma aan in heel Europa dat het hele jaar door op elk gewenst tijdstip beschikbaar is.

Neem contact met ons op, voor meer informatie over hoe je de voordelen kunt plukken van de programma’s van TIP voor uitbesteding van onderhoud.

2019/10/14

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"De eerste test met e-reefers is een succes!"

Sinds 2021 rijden er 2 koeltrailers met e-reefers, de eerste resultaten zijn erg positief. De 2 trailers ...

2022/07/27

"Dode hoek training: al meer dan 400 kinderen getraind!"

Wij geven speciale lessen op basisscholen om kinderen voor te lichten over de gevaren van de dode hoek. b...

2022/07/07

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30