Terug

De eerste test met e-reefers is een succes!

Om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen, is TIP samen met de projectpartners Unilever, DLG en maxwell+spark in Nederland een test gestart waarbij de diesel koelmotor in vier trailers wordt vervangen door emissievrije batterij-elektrische prototypes. De eerste proef is gestart in 2021 met 2 koeltrailers en wordt nu uitgebreid naar meer koeltrailers.

Deze baanbrekende innovatie op het gebied van temperatuur gecontroleerd transport heeft als doel om vracht gekoeld te houden bij temperaturen tot -25°C door gebruik te maken van 100% groene energie. Elke unit kan jaarlijks 20-25 ton CO2 per koeltrailer besparen.

Tijdens verschillende testmaanden hebben de twee units met succes in volledig elektrische modus gedraaid. Uit de huidige projectgegevens blijkt dat het elektrische systeem de afgelopen maanden meer dan 99% fossiele brandstoffen heeft bespaard. Met deze innovatie effenen wij de weg naar een netto nul CO2-uitstoot in het koeltransport.

Op basis van deze resultaten kon maxwell+spark het enorme verschil in kosten en CO2-besparing tussen een traditioneel koelsysteem en hun speciale systeem in beeld brengen. De besparing op CO2-uitstoot is recht evenredig met de energiebesparing.

Samen met onze partners hebben we informatie verzameld uit de eerste test van deze pilot om een stappenplan te ontwikkelen voor het verbeteren van de prestaties van toekomstige units. Na enkele verbeteringen in het ontwerp te hebben aangebracht, hebben we twee nieuwe geoptimaliseerde units ontwikkeld die nu op de Nederlandse wegen rijden, zodat we de test ook in de warmere zomermaanden kunnen vervolgen.

Zodra de volledige proef met de huidige 4 trailers is afgerond, kan de technologie worden uitgerold over meerdere koeltrailers van de Unilever vloot, maar ook in de sector om de planeet te verbeteren en bedrijven te ondersteunen bij het concurrerender worden.

Deze gezamenlijke innovatie is een stap voorwaarts naar een duurzamere logistiek. Dit zijn belangrijke pijlers voor strategische groei en TIP is ervan overtuigd dat de samenwerking met maxwell+spark de koelindustrie zal elektrificeren met een schaalbare innovatie.

In een reactie op de positieve resultaten van het eerste deel van het testproject zegt Rogier Laan, Vice President Sales en Marketing bij TIP: "Ik ben erg trots op de resultaten die we tot nu toe hebben behaald; naast tijd en kosten heeft mijn team veel technische expertise toegevoegd. TIP ziet zijn klanten steeds vaker schonere en efficiëntere traileroplossingen toepassen, en wij willen de beste partner in de branche zijn. Wij ondersteunen innovatieve oplossingen die de industrie duurzamer maken. Daarom houden we de technische ontwikkelingen binnen onze branche nauwlettend in de gaten en werken we regelmatig samen met andere partners, zoals maxwell+spark, om duurzame oplossingen op de markt te brengen."

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Rogier Laan, VP Sales en Marketing bij TIP: Rogier.Laan@tipeurope.com 

2022/07/27

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"Dode hoek training: al meer dan 400 kinderen getraind!"

Wij geven speciale lessen op basisscholen om kinderen voor te lichten over de gevaren van de dode hoek. b...

2022/07/07

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30

"TIP breidt vloot uit met double deck trailers"

Recentelijk heeft TIP de huidige trailervloot uitgebreid met een nieuw type trailer, double deck trailers...

2022/05/18