Terug

De mogelijkheid voor bezorging over de last mile

Animatie bezorging over de last mile

Als vracht van magazijn A naar magazijn B jouw kernactiviteit is, heb je dan ook rekening gehouden met de bezorging over de laatste kilometer? TIP kan je helpen op jouw traject in dit segment van de bevoorradingsmarkt.

Lucratief logistiek strijdtoneel

Bezorging over de last mile is de eindfase van het bezorgingsproces van pakketten, vanaf een distributiecentrum of gelijksoortige faciliteit naar de eindgebruiker, over de laatste kilometer of meer.

De prognose voor de markt voor bezorging over de laatste kilometer voor 2019-2024 schatte de globale markt voor bezorging over de laatste kilometer op US$ 30,2 miljard in 2018 en verwacht dat dit tegen 2024 toeneemt tot US$ 47 miljard, waarbij het tussen 2019 en 2024 zal groeien met een CAGR van 9,3%.

Business Insider-onderzoek leert ons dat bezorging over de last mile het duurste deel van het verzendproces is, wat voor 53% van de totale kosten verantwoordelijk is. Het is geen verrassing dat er veel mogelijkheden zijn om door flexibele en innovatieve vrachtwagenparken en logistieke managers te worden benut.

Uitdagingen

Bezorging over de last mile ondervindt enkele uitdagingen. De toename van industrialisatie buiten de landbouw heeft er voor gezorgd dat de wereldbevolking een verschuiving onderging van landelijk naar stedelijk wonen, waardoor 55% van de 7,53 miljard mensen nu in steden wonen. (bron: Wereldbank) Terwijl de steden groeien, moeten de transport- en logistieke sectoren slimmere manieren vinden voor het bezorgen naar dichter bevolkte en verontreinigde stadscentra met druk verkeer. Andere obstakels in stadscentra zijn een gebrek aan plaatsen om pakketten af te leveren en de beperkte tijd die wegvervoersbedrijven hebben om dit te doen.

Tegelijkertijd is de belasting voor de logistiek op de laatste kilometer, aangedreven door het effect van Amazon, drastisch gegroeid. Amazon en andere vervoerders beloven hun klanten snelle bezorging, inclusief voor sommige artikelen bezorging op dezelfde dag, voor een hogere prijs. Consumenten kopen online een toenemende hoeveelheid goederen.

Innovatieve oplossingen

Gelukkig heeft de aantrekkelijkheid van de markt voor bezorging over de last mile veel innovatieve oplossingen gegenereerd voor bedrijven die ernaar streven hiervan te profiteren. Deze reiken van low-tech oplossingen, waarbij een team van individuen wordt ingezet om op de laatste kilometer pakketten af te leveren, tot hightech oplossingen met elektrische, lichte bedrijfsvoertuigen en autonome robots. Hier vind je enkele voorbeelden:

 • Mensen gebruiken. Het motorbedrijf Ford voerde in Londen een project uit met behulp van een intern routebepalend en logistiek programma, MoDE:Link. Hiermee werden bestelwagens naar centrale afleveringspunten geleid vanwaar koeriers op de laatste kilometer de pakketten te voet in tassen op wieltjes transporteerden.
 • Microhubs en crowdsourcing opzetten Een onderzoeksteam in Cranfield University (VK) raadde aan dat detailhandelaren een "micro hub" zouden opzetten en delen, waarbij een servicegebied in een woongebied met 3 km van de hub wordt gedekt. Het team stelde ook een op crowdsourcing gebaseerd bezorgingsmodel op de laatste kilometer voor, waarbij de leveringen door agenten worden uitgevoerd die op oproepbasis chauffeur worden. (bron:org)
 • Lokale winkels in distributiecentra veranderen Veel lokale winkels ontwikkelen tegelijkertijd inkomstenbronnen door depots te worden waar transportbedrijven pakketten kunnen afleveren en consumenten deze kunnen komen ophalen. Dit gebeurt ook op het niveau van "merkwinkels", met recente gevallen waarbij bijvoorbeeld in 2017 Amazon de winkels van de Whole Foods Market opkocht om in enkele belangrijke stadscentra een sterke positie wat betreft distributie te krijgen (bron: com) en meer recentelijk, Lidl, de Duitse supermarktketen, die een samenwerkingsovereenkomst aankondigde met Deutsche Post DHL Group, om aan haar winkels 500 DHL-pakketstations toe te voegen waar klanten hun online aankopen kunnen afhalen. (bron: Freightwaves)
 • Bezorging overlaten aan AI-aangedreven voertuigen, inclusief autonome voertuigen, drones en robots. De Britse Academy of Robotics demonstreerde onlangs haar Kar-go. Dit is het eerste Europese, rijklare en autonome voertuig dat speciaal voor bezorging over de laatste kilometer is ontworpen. Het bedrijf zegt dat een belangrijke Chinese detailhandelaar interesse heeft in haar voertuig en zij zal het voertuig rond halverwege het vierde kwartaal van 2019 op de Britse wegen uitproberen. (bron: EE Times)

Een ander interessant autonoom voertuig in conceptuele modus, is een autonoom elektrisch voertuig van de Israëlische start-up REE die alle componenten, die eerder onder de motorkap zaten, in de wielen installeert. Hierdoor wordt de voetafdruk, het gewicht en het energieverbruik van het voertuig verminderd. Dit biedt ook vele verschillende mogelijkheden voor de configuraties van het chassis.

Amazon probeerde een elektrische, autonome robot, “Scout” genoemd, om pakketten naar huizen te dragen in Snohomish County, Washington. (bron: Motortransport.co.uk)

 • Stap over op elektrisch. Het deskundige 'Laatste-kilometer'-adviesburau gelooft dat elektrische voertuigen de toekomst zijn voor de bezorging over de laatste kilometer. Haar adviseurs zeggen dat elektrische voertuigen beter zijn voor het milieu, minder duur onderhoud vereisen en veel minder energie verbruiken dan hun equivalenten met fossiele brandstof. Elektrische voertuigen zijn veel comfortabeler voor chauffeurs, omdat zij gemakkelijk starten en soepel rijden. (bron: CleanTechnica)

Het eLCV-aanbod van TIP voor bezorgingen over de laatste kilometer

Naast verhuur en leasing van trailers, kunnen onze collega’s van TIP Frankrijk nu eLCV's aanbieden voor bezorgingen aan haar klanten over de laatste kilometer, met een korte termijn huur tot een jaar, tot een lange termijn leasebasis (1 tot 10 jaar).

Het eLCV-aanbod van TIP omvat voertuigen met capaciteiten van 6 tot 20 m³, met of zonder een achterklep. De beschikbare modellen omvatten:

 • Nissan Voltia – Deze heeft een laadvermogen van 600 kg, een actieradius van 200 km per oplading en een capaciteit tussen 6 tot 8 m³.
 • Renault Kangoo ZE Maxi – Deze heeft een laadvermogen van 650 kg, een actieradius van 200 km per oplading en een capaciteit tussen 3 tot 6 m³.
 • Nissan eNV200 – Deze heeft een laadvermogen van 750 kg, een actieradius van 200 km per oplading en een capaciteit van 4 m³.
 • Maxus EV80 – Deze heeft een laadvermogen van 950 kg, een actieradius van 180 km per oplading en een capaciteit tussen 10,2 tot 18 m³.
 • Renault Master Zmaster ZE – Deze heeft een laadvermogen van 975 kg, een actieradius van 80 km per oplading en een capaciteit tussen 8 tot 13 m³.
 • BD Auto eDucato (bestelwagen) – Deze heeft een laadvermogen van 1.267 kg, een actieradius van 80 km per oplading en een capaciteit tussen 12 tot 20 m³.

De huur- en leasecontracten zijn inclusief onderhoud en reparatie. Klanten kunnen profiteren van de enorme ervaring op het gebied van wagenparkbeheer van TIP, haar netwerk van werkplaatsen door heel Frankrijk die diensten kunnen verlenen voor elektrische voertuigen en een Europese pechhulpdienst. TIP brengt ook expertise op het gebied van telematisch onderhoud en rapportage met toegang op afstand.

Mogelijkheden voor bezorging over de laatste kilometer met TIP benutten

Neem contact op met jouw lokale TIP Trailer Services-manager voor meer informatie over hoe we je kunnen helpen met informatie over de last mile.

2019/08/26

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"De eerste test met e-reefers is een succes!"

Sinds 2021 rijden er 2 koeltrailers met e-reefers, de eerste resultaten zijn erg positief. De 2 trailers ...

2022/07/27

"Dode hoek training: al meer dan 400 kinderen getraind!"

Wij geven speciale lessen op basisscholen om kinderen voor te lichten over de gevaren van de dode hoek. b...

2022/07/07

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30