Terug

De TIP pitstop voor traileronderhoud

F1 pitstop overeenkomsten met traileronderhoud

In een F1-race maakt een F1-auto minimaal één pitstop om banden te wisselen of voor wat snel onderhoud. Het wereldrecord voor de snelste pitstop bij de F1 is 1,88 seconden. In die tijd wisselde het Red Bull F1-team vier banden tijdens de Grand Prix van Duitsland deze maand. Hoewel vlootbeheerders niet zullen verwachten dat de onderhoudsmonteurs de trailerbanden in zo’n korte tijd kunnen vervangen, zijn er overeenkomsten tussen de wereld van de F1 en de pitstops voor traileronderhoud.

Voorkom stilstand van de voertuigen zo veel mogelijk

F1-teams willen dat hun auto's altijd even goed presteren en willen hun stilstand op de racebaan minimaliseren. Een auto die door mechanische problemen vertraging oploopt in de pits, kost tijd, raceposities, punten en geld. Daarom moet een F1-team beschikken over goede en direct beschikbare onderhoudsfaciliteiten die worden beheerd door een team monteurs in de pitstrook om zo snel en efficiënt mogelijk te zijn.

Ditzelfde geldt voor de trailerwereld: stilstand van trailers kost vloottijd, geld en zelfs de goede naam als dit leidt tot vertragingen in de leveringen. De hoofdmonteur analyseert de voertuigsituaties op een vergelijkbare manier. Komt deze trailer alleen binnen voor snel, routinematig, preventief onderhoud of vereist de situatie een noodreparatie? Misschien is het voor de pitstop nodig het voertuig een tijdje van de weg te halen en moet er een vervangende trailer worden gebruikt?

Internationaal, flexibel onderhoud

Het leiden van een F1-team is een belangrijke logistieke operatie.  F1-auto's hebben voortdurend onderhoud nodig. Het is niet voldoende als ze alleen goed onderhouden worden om de overwinning in een race te behalen. De auto's moeten het gehele F1-seizoen consistent presteren om het goed te doen in de bestuurders- en constructeurskampioenschappen. F1-teams moeten toegang hebben tot flexibele onderhoudsfaciliteiten in veel verschillende landen.

Op de F1-agenda voor 2019 staan 21 races van de Australische Grand Prix die in maart plaatsvond tot de Grand Prix van Abu Dhabi in december (bron: F1) Er worden tijdelijke werkplaatsen opgebouwd in de pits van elk Grand Prix-circuit overal ter wereld. Daarnaast hebben zes van de tien F1-constructeurs hun hoofdkwartier en permanente onderhouds- en machinebouwfaciliteiten in het Verenigd Koninkrijk, met twee in Italië, één in Zwitserland en één in de VS. (bron: F1mix)

TIP-trailerpitstops

Onze TIP-onderhouds- en reparatieservice voor trailers is ook extreem flexibel. Vanuit een geografisch oogpunt gezien kunnen je chauffeurs een pitstop maken en gebruik maken van de TIP-onderhoudsservice bij werkplaatsen in 16 Europese landen en Canada. We hebben 15 werkplaatsen in de Benelux en de Scandinavische landen, 16 in Midden-Europa, 19 in het Middellandse Zeegebied, 20 in het VK en Ierland en 8 in Canada.

Als je chauffeur te maken krijgt met stilstandtijd bij een HGV-parkeerplaats langs de weg of wacht bij een grenspost en preventief of urgent traileronderhoud nodig heeft, kunnen wij een trailermonteur naar hem toesturen in een van onze 201 mobiele service-units of bestelwagens, een aantal dat in 2018 groeide met 26%. Ook hebben wij overeenkomsten met partners, om er zeker van te zijn dat we de meeste Europese geografische gebieden dekken.

Deze monteurs hebben in hun mobiele service-units de beschikking over alle diagnostische apparatuur, werkplaatsgereedschappen en reserveonderdelen die nodig zijn om basisonderhoud en reparaties uit te voeren aan een gescheurde huif en controles van de remmen en elektrische storingen.

Trailerpitstop langs de snelweg

In april 2019 opende TIP zijn eerste multiservice vrachtwagencentrum langs de weg met een beveiligde parkeerplaats bij het Delta Park in Dourges, Frankrijk, aan de A1/E17 op 1 km van het knooppunt van de A1 en de A21. Dit wegcentrum omvat een TIP-werkplaats die ideaal is voor een snelle onderhoudspitstop voor je trailer.

Dat gezegd hebbende, willen wij je chauffeurs vragen na hun TIP-pitstop voor traileronderhoud langzaam in te voegen in het verkeer in plaats van te accelereren in F1-stijl!

Hooggekwalificeerde monteurs

Een typische F1-pitstopcrew bestaat uit ongeveer 20 hooggekwalificeerde monteurs per wagen. De enige permanente rol is die van de "lollipop-man", meestal de hoofdmonteur die het pitstopproces regelt en de wagen weer laat invoegen in de race als alle taken zijn uitgevoerd in de pits.

De pitstopcrews streven ernaar banden te verwisselen in minder dan 2 seconden. Dat betekent dat voor elke band drie monteurs verantwoordelijk zijn. Eén monteur gebruikt pneumatisch gereedschap om het wiel te verwijderen. Een tweede verwijdert het wiel en een derde vervangt het door een nieuwe band. De eerste monteur laat vervolgens de lollipop-man weten dat ze klaar zijn. Er zijn ook monteursteams en processen voor bijvoorbeeld het vervangen van neuzen of zijvleugels. (bron: Daily Mail)

Wij van TIP hebben in onze 93 werkplaatsen ongeveer 900 uiterst vaardige monteurs in dienst voor traileronderhoud, die allemaal trailerspecialist zijn. Zij volgen regelmatige en zware trainingen om te zorgen dat ze op de hoogte zijn van de laatste werkplaatstechnologieën en mechanische specificaties en onderhoudsaanbevelingen die worden uitgegeven door de trailer- en truckfabrikanten. In 2018 hebben we meer den 1.100.000 banden gecontroleerd en werk uitgevoerd aan 124.000 trucks. (bron: Jaarverslag TIP) Net als de F1-teams die 's nachts een wagen opnieuw opbouwen, nemen onze erkende monteurs je oude trailer in ontvangst en verlengen de bruikbare levensduur ervan met een volledige restauratie.

Pitstoppen voor gemoedsrust

Marc Priestley, voormalig pitstopcrewlid bij McLaren, sprak met Citywireselector over de sleutels tot succes van een goed team pitstopmonteurs. Hij zei: "Om een team te vormen dat onder de hoogst mogelijke druk in de F1 kan presteren, nemen we alle onnodige zorgen en onnodige spanningen weg. Alles wat daar niet hoeft te zijn, moet weg, zodat het team kan doen wat het moet doen wanneer het dit moet doen."

Ditzelfde zou gezegd kunnen worden over de ethos achter onze traileronderhoudsservice bij TIP.  Wij zijn er om onszelf toe te wijden aan het onderhoud van je trailer, om je gemoedsrust te geven terwijl jij je bezighoudt met de kernelementen van jouw trailervloot die de grootste waarde levert aan je bedrijf.

Neem contact met ons op voor meer informatie over pitstoppen voor onze TIP-onderhoudsservice.

2019/08/09

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30

"TIP breidt vloot uit met double deck trailers"

Recentelijk heeft TIP de huidige trailervloot uitgebreid met een nieuw type trailer, double deck trailers...

2022/05/18

" Finale Mechanic Competition – een interview met Melvin en Fred"

Op 10 mei vindt in Valencia de finale plaats van de Mechanic Competition. De Benelux wordt hierbij verteg...

2022/05/09