Terug

FTTP: Parts management met vooruitziende blik

Marco Jacobs FTTP

Voor de nieuwe editie van het zakenblad Wijchen Zakenvisie werd Marco Jacobs van FTTP geïnterviewd. Hij vertelt hierin uitgebreid over de manier van werken en innovatie in de sector.

FTTP staat voor Floor Truck & Trailer Parts. Het bedrijf kent een rijke historie in Wijchen en ontstond als het onderdelenmagazijn van Floor Trailers. FTTP is tegenwoordig onderdeel van logistiek en transport dienstverlener TIP Trailer Services en levert vanuit Wijchen centraal alle onderdelen aan de werkplaatsen van de diverse TIP-vestigingen in Nederland. Daarnaast levert FTTP ook trailer- en truckonderdelen aan derden. Marco Jacobs is als Partsmanager eindverantwoordelijk voor de inkoop, verkoop en distributie.

De vestiging van FTTP in Wijchen is niet toevallig. Niet alleen zijn in deze regio toonaangevende trailerbouwers gevestigd. Ook liggen hier al decennia lang uitstekende klantencontacten met transportbedrijven en onderhoudswerkplaatsen en is er van oudsher veel expertise en kennis op onderdelengebied opgebouwd en bewaard gebleven. Tot op heden worden al deze klanten nog steeds bediend vanuit Wijchen.

Marco Jacobs licht toe: "We zijn nu een zelfstandige businessunit binnen de TIP-groep en beleveren centraal de TIP-werkplaatsen met onderdelen. Iedere TIP-werkplaats heeft een eigen basisvoorraad waaruit men kan putten. Scant een TIP-monteur een onderdeel, dan is dat gekoppeld aan ons centraal voorraadsysteem. Wij zorgen vanuit Wijchen dat de basisvoorraad in elke werkplaats op orde is en leveren verder vanuit onze eigen voorraad dezelfde dag extra bestelde onderdelen. Ook beleveren we transportbedrijven met een eigen werkplaats en onderhoudsbedrijven. FTTP beschikt over een uitgebreide database van chassisnummers en technische gegevens. Zo kunnen we de meest uiteenlopende specifieke trailerdelen leveren. We zijn hier met 11 betrokken medewerkers met veel expertise, die onze klanten deskundig kunnen adviseren."

Onderdelenmagazijn FTTP

Investeren in innovatie

Hij vervolgt: "In ons onderdelenmagazijnvoeren we een breed aanbod op het gebied van onderdelen voor opleggers en aanhangers: remschijven, banden, wielen en aanhangerkoppeldelen. Ook hebben we een klein assortiment truckonderdelen zoals verlichtingonderdelen, spiegels, accu's enzovoorts. Verder allerlei onderhoudsmiddelen, vloeistoffen, filters en olie. Motoronderdelen leveren we niet, omdat de meeste truckfabrikanten op dat gebied zelf onderhoudscontracten afsluiten met hun afnemers." FTTP is merkonafhankelijk en kan in principe alles uit voorraad leveren. Is een speciaal onderdeel onverhoopt niet op voorraad, dan is er rechtstreeks contact met de fabrikant en wordt het onderdeel vaak dezelfde dag of de volgende dag nog geleverd. De merkspecifieke onderdelen worden naar bedrijven in zowel binnen- als buitenland verzonden. Omdat FTTP een groot aantal werkplaatsen moet bevoorraden, is het inkoopvolume navenant. Dit heeft een gunstig effect op de inkoopprijs. "Veel concurrenten hebben niet zo'n groot inkoopvolume en zijn aangewezen op tussenhandel. Wij importeren zelf veel onderdelen rechtstreeks vanuit de hele wereld. Als onderdelenleverancier kunnen we marktconforme prijzen leveren. Wij investeren veel in innovatie, training en in het permanent verbeteren van onze service en leveringssnelheid. Daarmee hebben we een extra concurrentievoordeel ten opzichte van andere aanbieders, die om dezelfde prijs te kunnen hanteren juist op extra services moeten beknibbelen. Samengevat: FTTP levert uit voorraad, supersnel en uiterst servicevriendelijk onderdelen tegen een passende prijs. We denken vanuit onze expertise en ruime praktijkervaring proactief mee met de klant en attenderen hem bijvoorbeeld op mogelijke volgslijtage van andere onderdelen. Zo dragen wij bij in het kader van preventief onderhoud, zodat de klant niet alleen onnodige kosten en uitval voorkomt, maar ook dat men niet meermaals moet terugkomen voor vervanging van andere onderdelen."

Magazijn FTTP logo

E-mobiliteit en truck platooning

Net zoals in het personenvervoer zijn er op het gebied van goederenvervoer enkele duidelijke trends te signaleren. "Ook in onze sector is elektrisch vervoer een trend waarmee we te maken hebben of krijgen. Het verdienmodel van de transportbranche zal daarmee drastisch veranderen. Terwijl voorheen brandstof de grootste kostenfactor in het verdienmodel was, zal in de toekomst de hele kostensetting compleet anders zijn. Wij zijn actief bezig om nieuwe oplossingen te onderzoeken en zijn naar andere typen onderdelen op zoek die hierbij van invloed kunnen zijn. Bijvoorbeeld onderdelen die het totaalgewicht verlagen, maar het laadvolume juist weer verhogen. We zijn van mening dat e-mobiliteit slechts een tussenstap zal zijn, maar je moet er als onderdelenaanbieder wel klaar voor zijn en hierin meegaan. Wij verwachten dat het toekomstige vervoer meer in de richting van toepassingen met waterstof zal gaan. Het aanleggen van een waterstofinfrastructuur is niet alleen goedkoper, maar waterstof is ook milieuvriendelijker.

Ook het zogeheten 'truck platooning', waarbij meerdere virtueel gekoppelde vrachtwagens op korte afstand van elkaar in kolonne rijden, is in opmars. De voorste vrachtwagen bepaalt de snelheid en de route, de andere vrachtwagens volgen automatisch met behulp van camerasystemen en sensoren. Een stap verder is dat de truck zelf helemaal overbodig wordt en trailers autonoom rijden. Simpel uitgedrukt een grote laadruimte op wielen met stuurkastje aan de voorkant. Hoe het transport van de toekomst er precies zal uitzien weet nog niemand, maar wij zijn wel volop bezig om te onderzoeken hoe wij daar met ons productaanbod op kunnen inspelen. Wij voeren daarvoor actief overleg met fabrikanten en brancheorganisaties zoals RAI en ANWB. Regelmatig hebben we ook studenten voor afstudeeropdrachten in huis die onderzoek doen naar toekomstige transportmogelijkheden en technologische ontwikkelingen. Het doel hierbij is meedenken en innovatie in de branche ondersteunen, maar vooral zelf ook een voorsprong behouden op de concurrentie. Wil je op lange termijn de klantrelaties behouden, dan moet je op alle platformen actief zijn." Als onderdelenleverancier is FTTP daarmee geen volger van trends, maar wil al in een pril stadium bij innovatieve oplossingen betrokken zijn. "Wij anticiperen in het belang van de klant en willen samen met fabrikanten vooruitdenken in het belang van de gehele transport en logistieke sector", sluit Marco Jacobs ambitieus af.

Meer weten over FTTP:

Snelliusstraat 14
6604 BZ, Wijchen
024 64 86 080
info@fttptrailerparts.nl
www.fttptrailerparts.nl

Bron: Wijchen Zakenvisie

2019/05/29

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30

"TIP breidt vloot uit met double deck trailers"

Recentelijk heeft TIP de huidige trailervloot uitgebreid met een nieuw type trailer, double deck trailers...

2022/05/18

" Finale Mechanic Competition – een interview met Melvin en Fred"

Op 10 mei vindt in Valencia de finale plaats van de Mechanic Competition. De Benelux wordt hierbij verteg...

2022/05/09