Terug

Hoe digitalisering uw winst op logistiek vlak kan verhogen

Uit een recent onderzoek van PWC blijkt dat 54% van de ondervraagde bedrijven die actief zijn in transport en logistiek, verwachtten dat digitalisering hun inkomsten zal verhogen. Wat betekent “digitalisering” voor het goederenvervoer over de weg? Welke mogelijkheden biedt de digitalisering om de inkomsten en de winstmarges te verhogen? Hoe digitaal is uw trailerpark? Betreed de wereld van de ‘logistieke nerds’.

Wat is digitalisering?

IoT, machinaal/voorspellend leren en AI zijn de digitale technologieën waarnaar de pers verwijst als het gaat om transport en digitalisering. Digitalmag stelt dat deze technologieën de basis vormen voor nieuwe manieren om:

  • transportpatronen te volgen en te analyseren
  • te anticiperen op de vraag en de klanttevredenheid te verhogen
  • de overzichtelijkheid voor onderhoud te verbeteren en zo reparaties en stilstand te verminderen
  • het werk van de operator te vereenvoudigen

Digitalisering – een zeer belangrijke trend

In het boek CEE Transport & Logistics Trend Book 2019, omschrijft PWC “digitalisering” als één van de vijf krachten die zorgen voor de transformatie van de sector transport en logistiek, samen met “verschuivingen in de internationale handel”, “software gestuurde proceswijzigingen”, “wijzigingen in de handel van binnenlandse markten” en “machine gestuurde proceswijzigingen”. PWC verwacht dat digitalisering de meest ingrijpende trend zal vormen in de komende jaren en dat het de transportsector radicaal zal veranderen.

Digitalisering geeft wagenparkbeheerders de mogelijkheid om meer gegevens over hun wagenparkactiviteiten te ontvangen via sensoren op hun voertuigen, RFID-etiketten op de lading en voorspellende analyses of telematica. Deze informatie wordt dan gebruikt om hun bedrijfsprocessen en -prestaties te verbeteren en hun winstmarges te verhogen.

Datagestuurd

De groei van e-commerce heeft ertoe geleid dat zakelijke klanten druk hebben uitgeoefend op het wegvervoer om pakjes tot de “laatste mijl” efficiënter te leveren. The Economist benoemt enkele doorbraken op dit gebied die het gevolg zijn van de digitalisering van gegevens. “Hoewel het tegenwoordig allemaal draait om levering met drones en chauffeurloze bestelwagens, ligt de sleutel tot deze transformatie niet in nieuwe apparatuur, maar in nieuwe manieren om met gegevens om te gaan: weten waar miljoenen dingen zijn en waar ze naartoe gaan en in staat zijn om op basis van die gegevens te handelen wanneer de situatie verandert”.

Voorbeelden van digitalisering

Onderstaande voorbeelden illustreren hoe digitalisering een grote impact kan hebben op het goederenvervoer over de weg.

Voorspellend onderhoud

Voorspellend onderhoud analyseert historische en realtime gegevens van sensoren betreffende slijtage van mechanische en fysieke onderdelen van trailers en vrachtwagens om wagenparkbeheerders te helpen voertuigen binnen te zetten voor onderhoud en reparatie voordat er zich onverwachte pech onderweg voordoet. Er wordt verwacht dat de wereldwijde markt voor voorspellend onderhoud tussen 2018 en 2022 met 37% per jaar zal groeien tot meer dan 10,9 miljard US-dollar in 2022. (bron: PWC)

Digitaal data opslaan en delen

De IRU (de internationale wegvervoerorganisatie) is voorvechter van digitalisering op dit gebied. Wagenparken voor goederenvervoer over de weg en logistieke bedrijven verwerken een aanzienlijke hoeveelheid papieren documenten om leveringen mogelijk te maken. Het digitaliseren van de opslag en het delen van gegevens is van fundamenteel belang om de efficiëntie van de toeleveringsketen te verbeteren. Er zijn verschillende gebieden die bij uitstek in aanmerking komen voor digitalisering.

e-CMR

CMR-vrachtbrieven zijn essentiële documenten voor grensoverschrijdende leveringen. In Europa worden jaarlijks 150 à 200 miljoen papieren CMR’s gebruikt voor internationale transacties. De IRU heeft berekend dat men, met de digitalisering van deze papieren CMR’s, de huidige tijd voor behandeling en verwerking tot wel 44% en de kosten met ongeveer 3 euro per papieren CMR kan verlagen. Soortgelijke besparingen gelden ook voor de digitalisering van TIR en andere transportdocumenten. (bron: IRU)

De voordelen voor het milieu zijn ook aanzienlijk. Zo heeft bijvoorbeeld BLG Logistics, een multimodaal logistiek bedrijf, Logbird ontwikkeld, een digitaal systeem voor vervoersdocumenten. Op basis van de 257,7 miljoen ritten van de Duitse wegtransportbedrijven uitgevoerd in 2016, die 9 pagina’s papierwerk (2,319 miljard pagina’s) zouden vereisen, zou de digitalisering ervan met Logbird 23.500 sparren en 604,2 miljoen liter water besparen op de papierproductie.

Digitale makelaarsplatforms voor goederen

Een ander gebied waar digitalisering voordelen oplevert voor een aantal deelnemers in de toeleveringsketen, waaronder bedrijven voor goederenvervoer over de weg, is het digitale “makelaarsplatform voor goederen”. Deze platforms bieden informatie waardoor eigenaren van goederen die hun lading via een bepaalde route willen verschepen, in realtime kunnen worden gekoppeld aan vervoerders met onbenutte transportcapaciteit en vice versa. Vroeger was de toegang tot deze informatie, op papier, per telefoon en fax, niet eenvoudig. Het is een dienst met een groot potentieel. The Economist vertelt ons bijvoorbeeld dat “Amerikaanse vrachtwagens meer dan een kwart van de tijd leeg rijden: de verspilde capaciteit is gelijk aan 200.000 vrachtwagens die 1.000 km per dag afleggen”.

YMM, een Chinees online makelaarsplatform voor goederen vormt een boeiend voorbeeld voor de digitale makelaarsplatforms voor goederen. YMM heeft 850.000 eigenaren van ladingen en 3,9 miljoen chauffeurs van zware vrachtwagens geregistreerd op het platform en men beweert dat de gemiddelde tijd om laadcapaciteit te vinden, is gedaald van 2,27 dagen naar 0,38 dagen. (bron: IRU)

Blockchain

PWC is van mening dat een andere digitale technologie, blockchain, een digitale registratie van transacties en andere “distributed ledger technologies (decentrale grootboektechnologieën)” een “gematigde invloed zal hebben op alle segmenten van transport en logistiek, waarbij de effecten binnen minimaal 3 jaar zichtbaar zullen zijn”. Bedrijven geloven dat blockchain-oplossingen het mogelijk zullen maken “om intern robuuste, transparante en veilige systemen te creëren die hen in staat stellen om de dienstverlening tegen een lagere kostprijs te leveren”. (bron: PWC)

TIP en digitalisering

Met meer dan 50 jaar ervaring in de trailerverhuur en de onderhoudssector, kan TIP Trailer Services u helpen bij het installeren en exploiteren van digitale oplossingen zodat u de winstgevendheid van uw trailerpark kunt maximaliseren.

TIP lease en verhuur

Met een transportvloot van meer dan 68.000 eenheden, is TIP één van de grootste Europese verhuur- en leasebedrijven voor transportmaterieel. TIP geeft wagenparkbeheerders de mogelijkheid om aan de flexibele vraag naar trailers te voldoen. TIP biedt onderhouds- en reparatieprogramma’s aan die worden uitgevoerd vanuit het netwerk van 84 werkplaatsen voor trailers in heel Europa. Het beschikt ook over een 24/7 pan-Europese wegenwacht dienst, speciaal ontwikkeld om uw trailers zo snel mogelijk weer op de weg te krijgen in geval van pech. Voor meer informatie, kunt u contact met ons opnemen via dit formulier.

2019/01/31

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"De eerste test met e-reefers is een succes!"

Sinds 2021 rijden er 2 koeltrailers met e-reefers, de eerste resultaten zijn erg positief. De 2 trailers ...

2022/07/27

"Dode hoek training: al meer dan 400 kinderen getraind!"

Wij geven speciale lessen op basisscholen om kinderen voor te lichten over de gevaren van de dode hoek. b...

2022/07/07

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30