Terug

IJskoud – maar zonder CO2: 100% elektrische koeltrailers vrijgegeven voor een pilot met Unilever

Vier bedrijven hebben samengewerkt om een 9 maanden durige test te lanceren, waarbij dieselkoelsystemen in de trailer worden vervangen door batterij-elektrische prototypes: De samenwerking is tussen TIP, Unilever, Maxwell and Spark, en transport organisatie Daily Logistics Group (DLG).

Deze nieuwe innovatie houdt de lading gekoeld bij temperaturen tot -25°C en zal worden getest om volledig op elektriciteit te draaien. Als het lukt, kan het jaarlijks 20-25 ton CO2 per koeltrailer besparen, wat gelijk staat aan de uitstoot van 70 personenauto's.

Zodra de volledige pilot is afgerond, kan de technologie verder worden geimplementeerd.

De partners

  1. TIP

TIP Trailer Services heeft meer dan 50 jaar expertise in het beheren en onderhouden van koeltrailers wat cruciaal bleek in deze samenwerking. Dit nieuwe type koeltrailer moet eenvoudig te bedienen, onderhoudsvriendelijk, economisch levensvatbaar en onafhankelijk van de trekker zijn. Innovaties en duurzaamheid zijn belangrijke pijlers voor de strategische groei en TIP is ervan overtuigd dat de samenwerking met Maxwell and Spark de koeltrailer-industrie verder zal elektrificeren met een schaalbare innovatie.

Rogier Laan, Vice President bij TIP:"Ik ben erg trots op het eindresultaat; naast tijd en kosten heeft ons team veel technische expertise kunnen toegevoegen. TIP ziet zijn klanten steeds vaker kijken naar schonere en efficiëntere traileroplossingen en we willen de beste branchepartner zijn. Wij ondersteunen innovatieve oplossingen die de industrie stimuleren om duurzamer te worden. We houden dus de technische ontwikkelingen binnen onze branche nauwlettend in de gaten en werken regelmatig samen met andere partners, zoals Maxwell and Spark, om duurzame oplossingen op de markt te brengen."

  1. Maxwell and Spark

Als uitgangspunt van deze pilot heeft de Zuid-Afrikaanse green-tech pionier Maxwell and Spark op maat gemaakte lithium-ion batterijsystemen ontworpen en gebouwd om een Thermo King Advancer koelsysteem bij vier trailers van stroom te voorzien.

Clinton Bemont, CEO  van Maxwell and Spark: “Deze samenwerking bouwt voort op het werk dat we de afgelopen jaren hebben gedaan om fossiele brandstoffen in deze industie te vervangen. In 2016 zijn we begonnen met het onderzoeken van de levensvatbaarheid van lithium-ionbatterijen met een hoge energiedichtheid voor transportkoelvermogen. Onze ervaring sindsdien in Zuid-Afrika is enorm positief en deze geavanceerde technologie heeft echt potentieel voor implementatie op schaal."

  1. DLG

De Daily Logistics Group beheert het cold chain distributienetwerk van Unilever in de Benelux en koos voor deze pilot speciale chauffeurs voor de nieuwe trailers.

Joost Visbeen, CEO bij DLG: “DLG is ervan overtuigd dat transparantie ons helpt om veiligere en schonere logistieke oplossingen te vinden. Door samen te werken met partners kunnen we duurzame transportopties bieden die CO2 verminderen, terwijl we zorgen voor blijvende klant- en werktevredenheid."

  1. Unilever

Unilever is eigenaar van merken als Magnum, Cornetto, Dove en Domestos en heeft doelen gesteld om de uitstoot van haar producten tegen 2030 te halveren en tegen 2039 tot geen uitstoot te komen in zijn keten. Het bedrijf schat dat het de uitstoot van broeikasgassen uit zijn logistiek tegen 2030 met 40-50% moet verminderen en zet zich in om samen partners nieuwe oplossingen te vinden en op schaal te brengen.  

Michelle Grose, Head of Logistics and Fulfilment bij Unilever, licht toe: “Logistiek en distributie zijn goed voor ongeveer 15% van onze uitstoot. We werken samen met innovators om tot nieuwe oplossingen te komen. Deze co-creatie zal ons waardevolle lessen en inzichten geven om ons te helpen de uitstoot van ons wagenpark te verminderen."

Technische specificaties

De vier trailers in deze test krijgen een aangepaste Thermo King reefer motor (Advancer A400) in combinatie met een accusysteem van Maxwell en Spark (70 kilowattuur (kWh). Het doel van deze test is om de koelers tijdens werkuren volledig op elektriciteit te laten draaien en de batterij op te laden tijdens inactieve momenten op locatie met een normale driefasige stroomaansluiting. De koelers worden gebruikt in de meest veeleisende toepassingen en bieden werk voor het vervoer van diepvriesproducten.

Dit systeem wordt getest met elektriciteit en zal alleen diesel gebruiken als noodmaatregel.

Contact
Voor meer informatie, interviews en foto's in hoge resolutie kunt u contact opnemen met Henrike Wilkens, TIP, Henrike.Wilkens@tipeurope.com of Rogier Laan, TIP, Rogier.Laan@tipeurope.com


Over de partners

TIP Trailer Services: TIP, met hoofdkantoor in Amsterdam, Nederland, is een van Europa en Canada's toonaangevende equipment service providers, gespecialiseerd in trailer leasing, verhuur, onderhoud en reparatie, evenals andere diensten met toegevoegde waarde en levert deze aan transport- en logistieke klanten in europa en Canada. TIP servicet klanten van meer dan 120 locaties verspreid over 18 landen in Europa en Canada. Ga voor meer informatie naar:  https://www.tipeurope.com

Maxwell en Spark: M+S ontwerpen en produceren lithium-ionsystemen welke industriële gebruikers in staat stellen om over te stappen van inefficiënte energie naar goedkopere, schonere alternatieven. Onder leiding van Dr. Clinton Bemont creëert het M+S-team sinds 2012 innovatieve lithium-ionoplossingen. M+S heeft kantoren in Nederland en Zuid-Afrika, en agenten in Australië en Amerika.

DLG: Daily Logistics Group is een transportorganisatie gespecialiseerd in multimodaal geconditioneerd transport door heel Europa. Als logistieke partner werken we dag en nacht om alle transportactiviteiten soepel te laten verlopen. Wat er ook gebeurt: We deliver. Samen leveren we oplossingen die het beste resultaat opleveren voor uw klanten, voor de kwaliteit van uw lading en voor het succes van uw organisatie. Omdat we een toekomstgerichte organisatie zijn, speelt duurzaamheid hier een belangrijke rol. DLG biedt slimme routes en manieren van vervoeren die zo min mogelijk schade toebrengen aan het milieu, onder meer door het brandstofverbruik van de vrachtwagens van DLG te analyseren en te minimaliseren. Met bijna 40 miljoen mijl achter de rug denkt DLG altijd vooruit naar een schonere transportwereld.

Unilever: Unilever is een van 's werelds toonaangevende leveranciers van Beauty & Personal Care, Home Care en Foods & Refreshment producten, met een verkooporganisatie in meer dan 190 landen en producten die dagelijks door 2,5 miljard mensen worden gebruikt. We hebben 149.000 medewerkers en een omzet van €50,7 miljard in 2020. We hebben ongeveer 400 merken over de hele wereld, waaronder wereldwijde merken zoals Dove, Lifebuoy, Knorr, Magnum, OMO en Surf; en andere merken zoals Love Beauty &Planet, Hourglass, Seventh Generation en De Vegetarische Slager.

Onze visie is om de wereldleider te zijn in duurzaam ondernemen. Voor meer informatie over Unilever en onze merken kunt u terecht op www.unilever.com.

2021/09/30

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"Flexibiliteit door aanpassing trailers van Distrifresh "

Door een aanpassing in het productieproces van Distrifresh, was er behoefte aan andere typen trailers. TI...

2021/08/25

"TIP Trailer & Truck Parts: Meer dan alleen verhuur van trailers"

TIP is meer dan alleen trailerverhuur en -lease. Wij staan klaar voor onze klanten om ze op zoveel mogeli...

2021/08/19

"Metakids, tegen een onzichtbare ziekte"

Nog te weinig Nederlanders kennen metabole ziekten en de slopende effecten ervan. TIP en Moving Impact T...

2021/07/15