Terug

Ladingdiefstal: nieuwe manieren om uw trailer te beschermen

Ladingdiefstal trailers

Ladingdiefstal is een probleem dat niet zal verdwijnen. Gelukkig zijn er op technologie gebaseerde oplossingen beschikbaar voor wagenparkbeheerders en chauffeurs om het risico van ladingdiefstal te verminderen.

Niet op donderdag!

Volgens een onderzoek over ladingdiefstal in het EMEA in 2017, zouden chauffeurs vooral op hun hoede moeten zijn voor ladingdiefstal op donderdag, omdat dit het piekmoment is. Het onderzoek registreerde bijna 5.000 ladingdiefstallen in het EMEA en wees op het grotere risico van diefstal op onbewaakte parkeerplaatsen. Het onderzoek onderscheidde zich van andere door de identificatie van specifieke regio’s binnen landen die het zwaarst getroffen worden door diefstal. Het gaat onder meer om de East Midlands, een regio die met 754 diefstallen goed was voor meer dan de helft van het Verenigd Koninkrijk. In Duitsland daarentegen is de ladingdiefstal gelijkmatiger verdeeld. De meest bedreigde regio’s waren Beieren en Noordrijn-Westfalen, met elk 19% van de diefstallen.

Schuifzeilen voor diefstal?

Hetzelfde onderzoek heeft vastgesteld dat de meest voorkomende vorm van diefstal, met 44%, het opensnijden van schuifzeilen van huifopleggers was. De tweede plaats werd ingenomen door overvallen met 31%. Gevolgd door voertuigdiefstal en diefstal van uitrustingen (elk 5%) en brandstofdiefstal (4%), diefstallen van volledige vrachtwagenladingen (3%) en verduisteringen en pakketdiefstallen bij koerierdiensten met elk 1%.

Op technologie gebaseerde EU-kit ter voorkoming van ladingdiefstal

De afdeling bij de Europese Commissie die verantwoordelijk is voor vervoer, DG Move, heeft een nieuwe beveiligingstoolkit ontwikkeld voor de Europese sector van het goederenvervoer over de weg. De Beveiligingstoolkit voor vrachtwagenchauffeurs kan worden gedownload. De toolkit werd ontworpen om Europese vrachtwagenchauffeurs, transportbedrijven en andere wegvervoerders te helpen om “ladingdiefstal, verstekelingen in vrachtwagens en terrorisme op de Europese wegen aan te pakken”.

De toolkit biedt verschillende technologiegestuurde oplossingen ter voorkoming van ladingdiefstal, waaronder:

  • Track & trace –Installeer voertuig- en ladingvolgsystemen en gebiedsafbakening om waarschuwingen te activeren als een trailer te ver afwijkt van een vooraf ingestelde U hebt, voor meer veiligheid, de mogelijkheid het voertuig tot gedwongen stilstand te brengen vanop afstand.
  • Bewustmaking & reactie – Rust uw vrachtwagens uit met meerkanaals-telematica. Geef uw chauffeurs mobiele apparaten en applicaties voor het vinden van veilige parkeerplaatsen. Plaats sensoren die de smartphone van uw chauffeur waarschuwen of kijk mee wanneer een deur van een vrachtwagen of trailer wordt geopend. Installeer een mistgenerator in het voertuig om het dieven moeilijk te maken.
  • Toegangscontrole – Gebruik elektronische sleutels en biometrische multifactor verificatie van de chauffeur voor identificatie aan de hand van vingerafdrukken, de ogen of andere lichaamsdelen.
  • Vergrendelingen & verzegelingen – Installeer automatische of slam-lock applicaties, vergrendeling vanop afstand en elektronische verzegelingen met de mogelijkheid voor registratie op afstand.

De andere categorieën zijn onder andere alarmen & detectoren; camerabewaking voor vrachtwagens & trailers en op gegevens gebaseerde selectie van chauffeurs. (bron: ROADSEC)

Preventieve analyse

Met de komst van Big Data verzamelen sommige logistieke organisaties informatie over ladingdiefstallen die in specifieke regio’s plaatsvinden. Ze gebruiken computeranalyses om deze gegevens te analyseren en patronen in de diefstallen te vinden, die ze kunnen invoeren in voorspellende modellen. Deze modellen kunnen wagenparkbeheerders en chauffeurs helpen diefstal van lading te voorkomen om, aan de hand van de informatie, de veiligste routes voor leveringen te plannen, waarbij steden, wegen en parkeerterreinen worden vermeden waar in het verleden veel vrachtcriminaliteit is voorgevallen. (bron: Sdcexec)

Versterkte trailers

Commercial Fleet magazine heeft de preventie van ladingdiefstal vanuit een laag-technologisch perspectief onderzocht. Kersey Freight kocht 15 Dry Liner box-trailers van Krone. Deze box-trailers zijn voorzien van vergrendelstangen aan de binnenkant in plaats van aan de buitenkant van de oplegger. De scharnierpennen zijn van buitenaf niet bereikbaar. Bovendien kan de chauffeur de deuren vergrendelen door een roestvrijstalen staaf over de deurkrukken te plaatsen wanneer de deuren gesloten zijn. De wanden en het dak van de trailer zijn ook stevig. Deze veiligheidsvoorzieningen maken het lastig om in te breken. Andere varianten van deze trailer kunnen zijdelings en achterwaarts worden beladen en centraal worden vergrendeld en ontgrendeld vanuit de cabine of op afstand vanuit het kantoor van het wagenpark.

Huifopleggers

Verschillende deskundigen hebben gewezen op de kwetsbaarheid van huifwagens bij diefstal, omdat hun wanden relatief eenvoudig kunnen worden opengesneden met een mes of ander standaard snijgereedschap. Om deze potentiële zwakte tegen te gaan, bieden bedrijven zoals Cunningham een anti-diefstal schuifzeil aan met staalgaas tussen twee lagen stof. Deze worden aan de huifoplegger gelast en vastgeschroefd voor een beveiligde bevestiging.

Op een recente conferentie adviseerde John C. Tabor, senior vicepresident van de toeleveringsketen van National Retail Systems de wagenparken om hun huifopleggers te voorzien van bedrijfslogo’s en afbeeldingen in plaats van ze gewoon in het wit te laten, zodat de wetshandhavingsinstanties de gestolen trailers gemakkelijker kan onderscheiden en traceren. (bron: Freightwaves)

Advies over opleggers en hun bescherming tegen ladingdiefstal met TIP Trailerverhuur

Met een vloot van meer dan 66.000 trailers in haar wagenpark en 50 jaar in de trailerverhuur heeft TIP de expertise en ervaring om u te adviseren over de beste manier om uw trailer en lading te beschermen tegen diefstal. Klanten die trailers huren via TIP Trailer Services hebben baat bij dit advies.

TIP verhuuropties

Op verhuurbasis bieden wij een assortiment trailers aan, waaronder koeltrailers, diepladers, huifwagens, box-opleggers en tankopleggers als aanvulling op uw wagenpark.

Uitbesteding van onderhoud en reparatie

TIP Trailer Services biedt diensten voor beheer van onderhoud en reparatie aan als onderdeel van de huurcontracten voor trailers om onze klanten te helpen bij het maximaliseren van de inzetbaarheid van trailers. Terwijl uw gehuurde trailer wordt onderhouden of gerepareerd, leveren wij u een ander trailer zodat uw bedrijf rustig kan blijven draaien. U kunt ook beroep doen op onze Europese pechhulpdienst, 24/7, 365 dagen per jaar. Voor meer informatie over flexibele trailerverhuur van TIP Trailer Services kunt u contact met ons opnemen via dit formulier.

2018/12/27

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30

"TIP breidt vloot uit met double deck trailers"

Recentelijk heeft TIP de huidige trailervloot uitgebreid met een nieuw type trailer, double deck trailers...

2022/05/18

" Finale Mechanic Competition – een interview met Melvin en Fred"

Op 10 mei vindt in Valencia de finale plaats van de Mechanic Competition. De Benelux wordt hierbij verteg...

2022/05/09