Terug

Leuke feitjes over Europese autowegen

Historische foto Europese autoweg

In de volkscultuur is de autoweg, het Europese equivalent van de Amerikaanse highway altijd gemythologiseerd. Muzikaal gezien zijn er "Autobahn" van Kraftwerk, "2-4-6-8 Motorway" van Tom Robinson en "La Carretera" van Julio Iglesias. Het refrein van dit laatste nummer gaat als volgt: "Ik rijd door op de autoweg, ben op zoek naar jou. Aan het einde van de route vind ik jou. Ik geef meer gas." kunnen heel goed onderdeel zijn van de soundtrack van jouw jonge jaren. Maar de Europese autowegen hebben nog veel meer fascinerende punten.

Wat was er eerst, de autostrada of de autobahn?

Piero Purcelli, een Italiaanse ingenieur en later senator bouwde de eerste "autostrada" of autoweg in Europa in 1923. Deze verbond een strook landschap van 42,6 km tussen Lainate ten noordwesten van Milaan, en de Italiaanse meren. Er was een enkele rijbaan in beide richtingen, die gesloten was voor verkeer tussen 13:00 en 18:00 uur en waarvoor bij benzinestations tol moest worden betaald. (bron: Panorama-Auto.it) Het Duitse equivalent hiervan, de autobahn, was het resultaat van een project dat werd gestart door Konrad Adenauer, toen burgemeester van Keulen, later Bondskanselier van Duitsland van 1949 tot 1963, en werd geopend in 1932 door Keulen en Bonn te verbinden. (bron: DW)

Een lang verhaal

In de 28 lidstaten van de EU was in 2016 76.823 km autoweg, terwijl dit in 1990 nog 42.176 km was. De landen van de EU met de grootste autowegnetwerken zijn:

  1. Spanje met 15.444 km
  2. Duitsland met 12.996 km
  3. Frankrijk met 11.612 km
  4. Italië met 6.943 km
  5. Verenigd Koninkrijk met 3.768 km

Een paar Europese landen, zoals Malta en Letland, hebben geen autowegen. (bron: EU Mobility and Transport statistical pocketbook 2018)

E-wegen

Europa maakt deel uit van het internationale E-wegennetwerk van motorwegen, een nummeringsysteem dat werd ontwikkeld door de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (UNECE), dat ook landen omvat die grenzen aan landen van de EU, zoals Kazachstan en Tadjikistan. De langste E-weg is de E40, die van Frankrijk naar Kazachstan loopt en 8.500 km lang is. De hoogste E-weg in Europa is de E62, die op de Simplon-pas in Zwitserland op 2.005 m hoogte loopt. De laagste is de E39, die op 262 m beneden zeeniveau loopt in de Bømlafjord-tunnel in Noorwegen. In Noorwegen is ook de langste tunnel in een E-weg en ter wereld, de Lærdal-tunnel van 24.510 m in de E16. In Scandinavië is verder de langste brug in een E-weg, namelijk de Øresund-brug in de E20 die de 7.845 m tussen Denemarken en Zweden overbrugt. (bron: Wikipedia)

Alles kost zijn tol

Op 51.456 km autoweg in Europa moet tol worden betaald. Er zijn 27.346 elektronische tolpoorten (ETC). 26,66 miljard chauffeurs zijn geabonneerd op een ETC-betalingssysteem. (bron: ASECAP – the European toll operators association) Andorra heeft in totaal de minste tolwegen met 4,2 km. Duitsland heeft de meest met 15.306 km (bron: ASECAP)

Zonder benzine zitten

Niemand komt graag zonder brandstof te zitten of erg ver uit de buurt van een servicestation om uit te rusten en iets te eten. In 2017 kwam de European Petroleum Refiners Association met een onderzoek naar het aantal benzinestations in Europa. Er werd gemeld dat er in 2016 meer dan 130.000 benzinestations waren in de EU, Noorwegen, Zwitserland en Turkije. Daar hadden meer dan 34 miljard trucks en bijna 250 miljard auto's getankt. Ondanks dat het op de 4e plaats komt qua lengte van het autowegennetwerk, heeft Italië 20.750 benzinestations, de meeste in Europa. Dit is meer dan Duitsland met 14.510, Turkije met 12.521 en Frankrijk met 11.200 benzinestations.

Apps helpen!

Smartphone-apps, zoals Truck Parking Europe of TRANSpark van het International Transport Forum kunnen vrachtwagenchauffeurs helpen het dichtstbijzijnde benzinestation en beveiligde parkeerplaats aan of in de buurt van autowegen te vinden.

Slimme autowegen

De EU heeft zich erop toegelegd slimme autowegen te ontwikkelen met behulp van technologie, inclusief sensoren en Internet of Things om de verkeersstroom op autowegen en andere belangrijke wegen te monitoren. Tegenwoordig gebruiken slimme autowegen camera's om de gereden snelheid en het aantal rijbanen te managen en monitoren. Als onderdeel van Active Traffic Management (ATM)-systemen kunnen variabele snelheidscamera's de verkeersstroom analyseren en de beste snelheid weergeven op borden langs de kant van de weg om te zorgen dat het verkeer blijft stromen. Waar het beschikbaar is kan ATM ook een extra rijbaan vrijgeven om files te verminderen.

Andere interessante toepassingen voor slimme autowegen zijn bijvoorbeeld een toepassing om autowegen zodanig uit te rusten dat zij voertuigen kosten in rekening kunnen brengen als zij langsrijden. Deze toepassing wordt ontwikkeld door de Chinese regering. Een andere toepassing is het gebruik van technologieën om de weg te verwarmen, waardoor de wegen ijs- en sneeuwvrij blijven en het verkeer nog slimmer wordt. (bron: GovernmentEuropa)

TIP trailerverhuur en de autowegen in Europa

TIP is gespecialiseerd in het bieden van lease- en huuroplossingen voor alle soorten trailers, inclusief koeltrailers, diepladers, open trailers en meer. Met een transportvloot van bijna 70.000 eenheden, is TIP één van de toonaangevende Europese verhuurbedrijven voor transportmaterieel.

Om te zorgen dat jouw trailers in optimale conditie blijven om deel te nemen aan het verkeer bieden wij nog meer diensten die waarde toevoegen, waaronder een uitbesteed onderhouds- en reparatieprogramma vanuit ons netwerk van 93 trailergarages overal in Europa en 24/7 pan-Europese pechhulp voor jouw trailers, 365 dagen per jaar. TIP ondersteunt in 18 talen. De pechhulp-contactnummers kun je in 16 Europese landen bellen.

In April 2019 opende TIP zijn eerste beveiligde truckparkeerplaats, DELTA PARK A1/E17, 30 km ten zuiden van Lille in Frankrijk op de kruising van de A1/E17 en de A21.

Voor meer informatie over hoe TIP Trailer Services je kan helpen op de Europese autowegen kun je altijd contact met ons opnemen.

2019/04/29

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30

"TIP breidt vloot uit met double deck trailers"

Recentelijk heeft TIP de huidige trailervloot uitgebreid met een nieuw type trailer, double deck trailers...

2022/05/18

" Finale Mechanic Competition – een interview met Melvin en Fred"

Op 10 mei vindt in Valencia de finale plaats van de Mechanic Competition. De Benelux wordt hierbij verteg...

2022/05/09