Terug

Motiveer je chauffeurs met de nieuwste trailers, vrachtwagens en technologieën

Uit een recent onderzoek van de International Road Transport Union (IRU) onder haar leden blijkt dat er een tekort heerst van 21% aan chauffeurs in de sector goederenvervoer over de weg. Bedrijven proberen dit tekort op verschillende manieren aan te pakken. Zo hebben Portugese transportbedrijven in 2018 meer dan 2.000 professionele vrachtwagenchauffeurs uit Brazilië en 1.000 uit Venezuela aangeworven om het tekort van 5.000 chauffeurs tegen te gaan (bron: RioTimesOnline). De markt is zo krap dat DHL meldt dat rivalen hun chauffeurs proberen weg te snoepen bij hun magazijnen en tijdens leveringen. (bron: Reuters)

Het werven van nieuwe chauffeurs is belangrijk, maar net zo belangrijk is het in dienst houden en motiveren van huidige chauffeurs.

Meer in dienst houden, minder aanwerven

Douglas Sutherland, Vice President en Algemeen Directeur bij het Canadese wagenpark en logistiek bedrijf Sutco Contracting Ltd zei: "Het in dienst houden van mensen is het allerbelangrijkste in onze organisatie. Hoe meer je in dienst kan houden, hoe minder je effectief moet aanwerven". (bron: The Globe and Mail)

Problemen rond het in dienst houden

De problemen die vrachtwagenchauffeurs en wagenparkbeheerders aan de orde stellen in het onderzoek aangaande kritieke problemen 2019 van het American Transportation Research Institute, zouden niet misstaan op een lijst die door hun Europese collega's werd opgesteld. 

Volgens de chauffeurs is de top 5 uit 10 problemen als volgt: 1. Chauffeursvergoeding 2. Diensturen 3. Parkeergelegenheid 4. ELD-mandaat (Europese equivalent: tachograaf) 5. Rusttijden.

Voor de wagenparkbeheerders ziet de top 5 uit 10 problemen er zo uit: 1. Chauffeurstekort 2. In dienst houden van chauffeurs 3. Diensturen 4. Naleving van de regels, veiligheid, verantwoording 5. Infrastructuur (bron: Landline Media)

Chauffeurs gemotiveerd houden

De sector goederenvervoer over de weg is sterk gedreven om zijn chauffeurs gemotiveerd te houden. Behalve de chauffeursvergoeding, een probleem dat transportbedrijven alleen individueel kunnen aanpakken in overeenstemming met hun middelen, zijn er tal van initiatieven gelanceerd voor het in dienst houden van chauffeurs, als antwoord op de gestelde problemen.

Sectorbrede initiatieven

De IRU en de European Shippers Council (ESC) hebben op sectorniveau een werkgroep opgericht en een plan opgesteld met twee doelstellingen op korte termijn. De eerste betreft de verbetering van de behandeling van chauffeurs op de terreinen van bevrachters en op afleverpunten door middel van een handvest van verbintenissen dat de bevrachters moeten naleven. Sommige van deze verbintenissen lijken weinig relevant, zoals de mogelijkheid om gebruik te maken van de sanitaire voorzieningen van de bevrachter, maar maken een aanzienlijk verschil voor de tevredenheid, de efficiëntie en de doorlooptijden van de chauffeurs.

Het tweede initiatief betreft het lobbyen bij de EU om veiligere parkeergelegenheden voor vrachtwagens en trailers te bouwen. Toegang tot veilige parkeergelegenheid is belangrijk voor de veiligheid en het welzijn van de chauffeurs en de beveiliging van de goederen. Het oplossen van beide problemen zal bijdragen tot een grotere motivatie van de chauffeurs en ervoor zorgen dat de logistieke toeleveringsketens soepeler verlopen. (bron: The Loadstar)

Flexibel werken

Naast het leveren van toonaangevende vergoedingspakketten, houden sommige wagenparkbeheerders, zoals DHL, hun chauffeurs in dienst door een nieuwe uurregeling aan te bieden. Hun chauffeurs kunnen genieten van carrièremogelijkheden op lange termijn en afwisselender werk. Ze hebben onder andere de mogelijkheid om ervaring op te doen in magazijnen of bij de logistieke afdeling. DHL erkent dat het vinden van een redelijk evenwicht tussen werk en privéleven van zeer groot belang is voor veel van haar werknemers. Op basis van deze uurregeling plant DHL de werktijden van haar werknemers zo, dat ze 's avonds thuis kunnen zijn. (bron: Reuters)

Betere balans tussen werk en privéleven

Wanneer we het hebben over de aanwerving en in dienst houden van chauffeurs, benadrukken de sector en de media vaak de noodzaak om ondervertegenwoordigde bevolkingsgroepen aan te trekken, namelijk vrouwen en millennials. Een van de factoren die hen kan aantrekken is een betere werkomgeving.

Verbeterde werkomgeving

Een interessante casestudy over de verbetering van de werkomgeving, productiviteit, tevredenheid en in dienst houden van werknemers is die van Sutco Contracting Ltd in Canada, wagenpark en logistiek bedrijf met 135 werknemers.

Als onderdeel van het initiatief om vrachtwagenchauffeurs voor lange afstanden aan te werven en in dienst te houden, ontwierp het bedrijf haar nieuwe kantoorgebouw met fitnessruimte die 24 uur per dag geopend is, met douches voor mannen en vrouwen, een volledig uitgeruste keuken en een meditatieruimte. Bovendien beschikken alle werknemers over kantoren met ramen en natuurlijk licht. (bron: The Globe and Mail)

Huisdieren aan boord

Als middel om hun chauffeurs aan te werven en in dienst te houden, staan sommige wagenparkbeheerders in de VS hun chauffeurs toe om met een huisdier te reizen, meestal beperkt tot een kat of hond. Deze maatregel biedt comfort en gezelligheid voor een chauffeur en zijn of haar passagier, in het geval van begeleidende chauffeurs/echtgenoten. Het helpt hen te ontspannen en zich thuis te voelen tijdens het rijden en leidt, als anekdote, tot vriendelijkere chauffeurs. Een huisdier aan boord brengt echter risico's met zich mee waarmee rekening moet worden gehouden, zoals schade aan eigendommen, de kosten van schoonmaak en onderhoud. Een leidinggevende van het transportbedrijf CFI gaf een raadzaam advies: "Geen dwerggeiten, geen slangen, geen parkieten en geen apen" (bron:  TTNews)

De nieuwste trailers, vrachtwagens en technologieën

Als onderdeel van de strategie om je chauffeurs in dienst te houden, kun je je chauffeurs voorzien van de nieuwste trailers, vrachtwagens en technologieën, om zo te laten zien dat je veel belang hecht aan het comfort en de veiligheid van je chauffeurs.

Zo zoeken vrachtwagenfabrikanten bijvoorbeeld naar manieren om vrachtwagencabines zo comfortabel mogelijk te maken, als middel om chauffeurs in dienst te houden. In een rapport van Frost & Sullivan van oktober 2017 over de markt voor middelgrote zetelsystemen voor vrachtwagens in Noord-Amerika en Europa, met een voorspelling tot 2025, staat dat “het aantal luxe-stoelen naar verwachting bijna zal verdubbelen in de komende negen jaar, aangezien wagenparkbeheerders superieure stoelen zullen inzetten om de vermoeidheid van de chauffeurs te verminderen, als een strategie om chauffeurs in dienst van het bedrijf te houden"

TIP Trailer Services – draagt bij aan je strategie om chauffeurs in dienst te houden

Bij TIP Trailer Services kunnen we een belangrijke rol spelen bij de ondersteuning van je strategie om je chauffeurs in dienst te houden door ze toegang te geven tot:

  • de nieuwste trailermodellen

Door te huren en te leasen krijg je toegang tot de nieuwste trailermodellen met de laatste technologie. Dankzij de schaalvoordelen waarvan wij genieten bij de belangrijke fabrikanten, kun je nieuwe trailermodellen en technologie en een selectie van vrachtwagens en lichte bedrijfsvoertuigen toevoegen aan je wagenpark. Je had het je misschien niet kunnen veroorloven om rechtstreeks bij de fabrikanten zelf te bestellen.

  • traileronderhoud

Dankzij de onderhouds- en reparatiediensten van TIP via ons Europese en Canadese netwerk van werkplaatsen en hulp bij pech onderweg op elk gewenst moment en door middel van onze trailerverhuur en -leasing, hebben je chauffeurs gemoedsrust, wetende dat zij fulltime toegang hebben tot onze ondersteuning. Neem contact op met je lokale TIP-manager voor meer informatie over hoe TIP je kan helpen bij de ondersteuning van je strategie om je chauffeurs in dienst te houden.

2019/12/02

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30

"TIP breidt vloot uit met double deck trailers"

Recentelijk heeft TIP de huidige trailervloot uitgebreid met een nieuw type trailer, double deck trailers...

2022/05/18

" Finale Mechanic Competition – een interview met Melvin en Fred"

Op 10 mei vindt in Valencia de finale plaats van de Mechanic Competition. De Benelux wordt hierbij verteg...

2022/05/09