Terug

'Trailerverhuurder TIP na grote overnames naar een miljard omzet'

Trailerverhuurder TIP heeft de afgelopen zeven jaar 37 overnames gedaan. Met zijn laatste twee aankopen komt voor TIP een jaaromzet van €1 mrd in zicht. De vloot bedraagt inmiddels 115.000 voertuigen. Het bedrijf gaat nu eerst de recente overnames verwerken, voordat weer ruimte is voor nieuwe groei.

Zo’n vierhonderd opleggers, koel- en boxtrailers staan in de Rotterdamse Botlek te wachten op nieuwe gebruikers. Een flinke verzameling op de veertigduizend vierkante meter bij het Benelux-kantoor van TIP Trailer Services. Maar slechts een fractie, amper een half procent, van de 115.000 voertuigen die het bedrijf in Europa en Canada in de verhuur of lease heeft rondrijden.

‘Daar zijn wij de grootste vlooteigenaar van trailers’, durft commerciële topman Arjen Kraaij wel te zeggen. Grote vervoerders als DHL, DB Schenker, Kuehne + Nagel of Albert Heijn, allemaal leasen ze wel een deel van hun vloot bij dit bedrijf. Daarnaast heeft TIP, waarvan het hoofdkantoor in Amsterdam staat, wereldwijd zo’n honderdtwintig werkplaatsen om al die trailers te onderhouden en repareren.

Groeisprong

De trailerverhuurder is de laatste zeven jaar drie keer zo groot geworden, geholpen door liefst 37 overnames. De grootste groeisprong was afgelopen december, toen er zo’n €300 mln omzet en duizend werknemers bijkwamen. Met de overname van het Canadese Trailer Wizards en het Duitse PEMA, waardoor TIP ook een serieuze aanbieder werd van trucks, sprong de bedrijfsomzet naar bijna €1 mrd.

‘We zijn eigenlijk een combinatie van Hertz, LeasePlan en KwikFit’, legt Kraaij uit. ‘Net als bij Hertz kun je hier een voertuig huren. Voor een dag, of voor een maand. De hoofdactiviteit van ons bedrijf is het leasen van trailers of trucks, wat te vergelijken is met wat LeasePlan of Arval doen. En daarnaast onderhouden en repareren we de voertuigen, zoals KwikFit.’

Van eigendom naar gebruik

Kraaij meent dat de snelle groei van TIP voor een deel te danken is aan deze combinatie van activiteiten. In de sector heeft een grote verschuiving plaatsgevonden van eigendom naar gebruik. Dit fenomeen is sinds een aantal jaren in zwang op de consumentenmarkt, maar bestaat al veel langer bij transportbedrijven. Die hebben hun kapitaal liever niet vastzitten in dure opleggers.

Die trend om te huren of leasen wordt versterkt door toenemende onzekerheid bij vervoerders, aldus Kraaij. In de huidige markt fluctueert de vraag heel snel en worden contracten variabeler. ‘Bijna niemand heeft nog een vijfjarig contract. Klanten kunnen makkelijker vertrekken en dan zitten ze misschien met tien koelopleggers die ze niet meer nodig hebben. Bij ons is het bespreekbaar om die om te ruilen.’ Het aandeel van lease en verhuur van opleggers is volgens Kraaij afgelopen paar jaar gegroeid van 15% naar 20% van de totale markt.

Grote onderhoudsmarkt

TIP heeft verschillende eigenaren gehad die in de bedrijfsgroei hebben geïnvesteerd. Het bedrijf had in de jaren tachtig een beursnotering in Amsterdam en was twintig jaar lang onderdeel van het Amerikaanse General Electric. In 2013 kwam het in handen van de Chinese HNA Group, die TIP in 2018 verkocht aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij I Squared Capital. De overnameprijs is destijds geschat op ongeveer €1 mrd.

Alleen al om de vloot in stand te houden geeft TIP ieder jaar €300 mln uit aan nieuwe voertuigen, aldus Kraaij. Het bedrijf verkoopt ook jaarlijks zo’n zevenduizend voertuigen, die er al een leaseleven op hebben zitten. Dit jaar, na de recente twee overnames, zullen het waarschijnlijk tienduizend zijn, vermoedt Kraaij. Daarnaast is er kapitaal nodig om andere bedrijven over te nemen.

In 2019 heeft TIP vooral veel werkplaatsen, vaak kleine bedrijven, gekocht. Daarmee is een netwerk opgebouwd voor het onderhoud en de reparatie van opleggers en vrachtwagens. De Rotterdamse vesting heeft ook een werkplaats, waar zestien trailers tegelijk gerepareerd kunnen worden. TIP wil blijven groeien in de onderhoudsmarkt. Die is in Europa €6 mrd groot, groter dan de markt voor nieuwe wagens.

Digitalisering van de vloot

Ook wordt geld gestoken in de digitalisering van de vloot. Sensoren en telematica in de voertuigen kunnen de lading volgen, maar ook het rijgedrag van chauffeurs registreren. ‘Dan zie je wie te zwaar beladen rijdt, of zonder EBS-remkabel. Dan kun je daar ook de tarieven op aanpassen. Nu betaalt iedereen evenveel.’ De technologie maakt ook andere afrekenmodellen mogelijk, zoals betalen per kilometer.

De komende twaalf tot achttien maanden zal TIP, dat eerst de twee recente acquisities wil verteren, minder hard groeien dan afgelopen tijd, denkt Kraaij. Daarna is er weer ruimte om te groeien in speciale voertuigen, zoals rioolwagens, en in nieuwe landen. ‘In Europa houdt het een keer op. We kijken naar de Verenigde Staten. Maar daar zijn de bedrijven nog duur, want ze hebben goede jaren achter de rug.’

Bron: Financieel Dagblad

2020/02/27

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30

"TIP breidt vloot uit met double deck trailers"

Recentelijk heeft TIP de huidige trailervloot uitgebreid met een nieuw type trailer, double deck trailers...

2022/05/18

" Finale Mechanic Competition – een interview met Melvin en Fred"

Op 10 mei vindt in Valencia de finale plaats van de Mechanic Competition. De Benelux wordt hierbij verteg...

2022/05/09