Terug

Verwacht altijd het onverwachte

Wereldwijd ontwikkelen leidinggevenden noodplannen voor potentiële gebeurtenissen, zoals asteroïden die planeet aarde treffen en elementen die de Olympische Spelen 2020 kunnen verstoren. Heb je al een noodplan voorbereid voor onverwachte pech bij trailers?

Noodplannen

“Een noodplan is een handelswijze die is ontworpen om een organisatie te helpen op effectieve wijze te reageren op een belangrijke, toekomstige gebeurtenis of situatie die al dan niet kan worden voorkomen”.  (bron: whatis.com) In de managementterminologie staan deze onvoorspelbare situaties ook wel bekend onder exotische namen als Zwarte Zwaan-gebeurtenissen, asymmetrische dreigingen of minder glamoureuze, zoals verrassingen.

Asteroïden en Olympiërs

Recente voorbeelden van noodplannen omvatten:

  • NASA en het Federal Emergency Management Agency en internationale partners, inclusief het Europese Ruimte-agentschap en het Internationale Alarmeringsnetwerk voor Asteroïden zijn bijeen gekomen om een responsscenario op te stellen voor wanneer een asteroïde op een ramkoers is met de Aarde. Wetenschappers schatten dat de kans dat een asteroïde, komeet of ongeïdentificeerd object op Aarde zal crashen in 2027 een kans van 1 op 100 is. (bron: Techcrunch)
  • De organisatoren van de Olympische Spelen in Tokyo in 2020 zijn druk met het maken van noodplannen, om voorbereid te zijn op gevallen van terrorisme, aardbevingen en hittegolven tijdens de Spelen. Enkele voorzorgsmaatregelen die zij zullen nemen, bestaan uit de implementatie van een gezichtsherkenningssysteem voor de vrijwilligers van de Spelen, evenals de installatie van een sprinklerinstallatie langs de marathonroute gezien de Spelen tijdens de zomerse hittegolf van Japan zullen plaatsvinden. (bron: Japan Times)
  • De Brexit houdt velen binnen de sector transport en logistiek bezig. De Rotterdamse haven kondigde eind maart 2019 bijvoorbeeld aan een noodplan te hebben voor het geval van een “No Deal Brexit”. Deze omvat het creëren van vijf parkeerzones die plaats bieden voor 700 vrachtwagens op ferry- en shortsea-terminals in Rotterdam. Dit is volgens de Haven belangrijk gezien de douaneprocedures mogelijk langzamer en veeleisender zullen zijn dan vandaag. (bron: Fwd News)

Benadering van “Meta-gereedheid”

Onverwachte gebeurtenissen hebben vaak onverwachte gevolgen. PwC Consultants raadt organisaties aan die voor een benadering van "meta-bereidheid" kiezen, om zich voor te bereiden met hun "eigen aangeboren talent om elk type crisis die opduikt aan te pakken". Om dit te bereiken, moeten organisaties een inzicht ontwikkelen om te beoordelen wanneer er een onverwachte gebeurtenis op handen is, om zo snel te reageren en op dat moment snel te kunnen optreden. Zij bereiken deze toestand door organisatorische flexibiliteit te tonen en door meermaals te oefenen. (bron: Strategy & Business)

Noodplannen voor trailerparken

De kans op onverwachte pech bij trailers is vermoedelijk groter dan dat er een asteroïde op Aarde inslaat (rond 2027 is dat 1 op 100). Onverwachte pech met een trailer brengt je chauffeurs en hun veiligheid, je trailers en de omzet van je wagenpark in gevaar wegens een terugval van trailers. Daarbij loopt ook de reputatie van je bedrijf bij je partners een groot risico. Het is waardevol om voor je wagenpark een noodplan op te stellen als je dit nog niet hebt gedaan.

PwC merkt op dat bedrijven met te veel risicoanalyses “het onmogelijke” kunnen uitvoeren. Voor trailerparken mogen noodplannen, als onderdeel van het bereiken van "meta-bereidheid", niet te ingewikkeld zijn, maar in plaats daarvan moeten zij gericht zijn op twee essentiële elementen. Het eerste is het hebben van een procedure ter plekke voor wanneer onverwachts een aanhanger pech krijgt, om te zorgen dat het probleem zo veilig en snel mogelijk wordt opgelost. Het andere element is het uitvoeren van een preventief onderhoudsprogramma voor uw trailers.

Procedure voor pech bij trailers

Stel een procedure op die automatisch in werking treedt, inclusief een lijst van personen binnen de organisatie waarmee de chauffeur contact moet opnemen voor onmiddellijke hulp en een lijst van diensten voor pechhulpdiensten. Er zou ook een protocol moeten komen dat bepaalt wie de cruciale beslissingen neemt voor de verschillende types pech die optreden en welke middelen mogelijk nodig zijn (je chauffeur en een basis-gereedschap set voor eenvoudige reparaties, plaatselijke garage voor reparaties, het sturen van een vervangende trailer of andere mogelijkheden), evenals waar en wanneer en hoe snel deze middelen kunnen worden ingezet. Verder moet je je klanten waarschuwen betreffende mogelijke vertragingen.

Als een trailer pech heeft, moet de onmiddellijke veiligheid van de chauffeur als onderdeel van deze procedure worden aangepakt. Dit houdt in dat je je trailer zo veilig mogelijk van de weg haalt, dat je waarschuwingslampen inschakelt en gevarendriehoeken plaatst. De chauffeur moet kijken of hij/zij kan vaststellen wat het probleem is en moet met de juiste gereedschappen en reserveonderdelen zijn uitgerust om basisreparaties uit te kunnen voeren.

Als je speciale types ladingen hanteert, zoals dieren, gekoelde goederen en gevaarlijke chemicaliën, dan moet je een procedure bij de hand hebben. (bron: drivingtests.co.nz)

Preventief onderhoud van trailers

Eén manier om onverwachte pech bij de trailers of vrachtwagens te minimaliseren is door de chauffeur een inspectie uit te laten voeren voordat hij begint te rijden. Deze inspectie moet de belangrijkste mechanische onderdelen van zijn voertuig omvatten, inclusief remmen, banden, spiegels en lampen. Hij/zij moet ook controleren of de lading veilig en goed verdeeld is. Wagenparkmanagers en chauffeurs moeten ook onmiddellijk handelen op informatie die zij ontvangen via hun Telematics en controlesystemen voor bandenspanning.

Een andere belangrijke manier is een bedrijf, zoals TIP, als uitbesteding jouw trailerpark van preventief onderhoud te laten voorzien. Preventief onderhoud voorkomt pech bij trailers waardoor hun beschikbaarheid om goederen aan klanten te leveren, wordt gemaximaliseerd. De meeste problemen bij trailers zijn gerelateerd aan onderhoud en kunnen op een kosteneffectieve wijze worden vermeden voor de reis, in plaats van onderweg onverwachts een probleem te krijgen.

Wij kunnen een programma voor preventief onderhoud opstellen die aan jouw behoeften voldoet. Het kan het volgende omvatten:

  • Regelmatige apparatuur controles en inspecties van remmen en assen en de algemene trailerchassis op basis van de aanbevelingen van de fabrikant, verwachte jaarlijkse kilometrage, de historische gegevens van je voertuig en gegevens van voorspelbare analyses die zijn gecommuniceerd via de sensoren van jouw telematicasystemen.
  • APK-inspecties
  • Beheer van onderhoud en reparaties
  • Bandenonderhoud
  • Koelmotorservice
  • Laadklepservice

Een ander voordeel is je TIP-lidmaatschap met een pechhulpprogramma binnen heel Europa die 24/7, 365 dagen per jaar beschikbaar is.

Met verhuur of leasing van trailers kan TIP je flexibele toegang bieden tot nieuwe trailermodellen die statistisch gezien waarschijnlijk minder vaak onverwachte pech ondervinden dan de versleten oudere modellen. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe TIP je kan helpen onverwachte pech met je trailer te minimaliseren en de bedrijfstijd van de trailer te maximaliseren.

2019/08/05

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30

"TIP breidt vloot uit met double deck trailers"

Recentelijk heeft TIP de huidige trailervloot uitgebreid met een nieuw type trailer, double deck trailers...

2022/05/18

" Finale Mechanic Competition – een interview met Melvin en Fred"

Op 10 mei vindt in Valencia de finale plaats van de Mechanic Competition. De Benelux wordt hierbij verteg...

2022/05/09