Terug

Wanneer kun je het beste een trailer leasen?

Schuifzeiltrailer natuur

De beste contracten voor goederentransport over de weg beginnen vaak als een eenmalige levering voor bevrachters en ontwikkelen zich dan verder tot langdurige relaties. Maar het is niet altijd goed te voorspellen hoelang een zakelijke kans zich blijft voordoen. Hoe kun je dan het beste je trailercapaciteit op de nieuwe wensen van klanten afstemmen? Neem je dan een ingecalculeerd risico en koop je extra trailers om aan je park toe te voegen? Of ga je daarentegen meer trailers leasen? Wanneer kun je het beste een trailer leasen?

Leasen in de lift

Alles wijst erop dat leasen steeds populairder wordt in de transportsector. Cyrille Bauguin, General Manager van CharterWay France, de leasetak van Mercedes Benz Trucks, is van mening dat tegen 2025 zo'n 25% van alle geregistreerde vrachtwagens in Frankrijk op de een of andere wijze wordt gehuurd. (bron: TransportInfo)

Een onderzoek onder 550 bedrijven uit het MKB van de Duitse financiële dienstverlener Abcfinance en het Instituut voor Leaseonderzoek van de Universiteit van Keulen liet zien dat vooral middelgrote bedrijven in de toekomst graag gebruik willen maken van leasen. Hierbij tonen de bedrijven in de transportsector en logistieke sector een alsmaar toenemende interesse in de overstap van eigenaar van activa naar huurder ervan. Zo'n 65% van de leasenemers gaf de voorkeur aan leasen via een branche specifieke leaseaanbieder. (bron: Transport-Online)

Wat is leasen?

"Leasen is een contract waarbij de ene partij, de leasegever, het recht op gebruik van een specifiek goed gedurende een bepaalde termijn verleent aan de andere partij, de huurder." (bron: Reviso) Bij een gespecialiseerde leaseaanbieder zoals TIP Trailer Services zijn leasecontracten bestemd voor het gebruik van een trailer gedurende een termijn van 12 maanden of langer volgens een vooraf overeengekomen tijdslimiet.

Trailer lease is de beste optie voor

  • Flexibiliteit bij het aangrijpen van nieuwe kansen

Leasen geeft je de mogelijkheid om redelijk snel een beslissing te nemen over het toevoegen van trailercapaciteit om in te spelen op een nieuwe zakelijke kans. Je hoeft namelijk niet van tevoren de begininvestering bij elkaar te verzamelen om een trailer te kopen alvorens er gebruik van te maken.

Aangezien de leasegever ook de eigenaar van de trailer blijft en gedurende je leasecontract van deze voordelen kan blijven profiteren, is er ook meer flexibiliteit mogelijk over zaken zoals aanbetalingen, de frequentie van betalingen en de waarde van de trailer als het leasecontract afloopt en je hem wil kopen. (bron: Trucker)

Afhankelijk van de details van jouw leasecontract en de vraag van andere klanten kan een licentiegever er eventueel voor openstaan om tijdens de leasetermijn je trailer weer in te nemen en te ruilen voor een ander model of een ander type onderdeel. 

  • Voorspelbare en lagere totale eigendomskosten

De totale eigendomskosten van een trailer omvatten de kosten van de trailer zelf en de lopende operationele kosten van diensten, zoals traileronderhoud en reparaties, vervanging van onderdelen, administratie, werving en behoud van trailermonteurs en een werkplaats. De leasegever zal doorgaans een leasepakket aanbieden waar de trailer en een combinatie van deze diensten deel van uitmaken om de bedrijfstijd van de trailer te maximaliseren. Een in trailers gespecialiseerde licentiegever zoals TIP kan klanten schaalvoordelen bieden, zodat klanten (kosten)efficiënter van deze diensten gebruik kunnen maken dan de meeste wagenparkbeheerders dat zelf kunnen. Door te leasen kunnen klanten profiteren van voorspelbare en lagere totale eigendomskosten. 

  • Kapitaal vrijmaken voor opwaarderen activa

Trailers en vrachtwagens verliezen door slijtage na verloop van tijd aan waarde. Omdat je niet al je kapitaal hoeft te steken in de begininvestering van een trailer kan leasen je ook helpen om het eigenaarschap en onderhoud van een trailer aan een derde uit te besteden voor een betrekkelijk lage investering gedurende een bepaalde termijn, terwijl je tegelijkertijd je kapitaal vrijmaakt. Dit kapitaal kan worden aangewend voor investeringen in activa die waarde toevoegen, zoals onroerend goed, voor het veilig stellen van toekomstige groei via nieuwe productontwikkeling of voor het versterken van bestaande activiteiten door een betere klantenservice of een beter logistiek beheer. 

  • Toegang tot de nieuwste trailermodellen

Via leasen kun je vaker overstappen op betere trailers en op de nieuwste modellen. Door je trailerpark vaker te vervangen door recentere modellen, profiteert jouw park ervan dat trailers minder vaak stilstaan en hieraan verbonden onderhoud en reparaties wegvallen, en van de laatste kostenbesparende trailertechnologieën.

  • Laat anderen zich maar zorgen maken over restwaarden van trailers

Als je zelf een trailer bezit, maak je je wellicht zorgen over het bepalen van het juiste tijdstip waarop de trailer het einde van zijn productieve leven voor jouw bedrijf heeft bereikt. Hoewel je op je balans de vruchten plukt van de afschrijving van de activa, moet je op een gegeven moment van je trailer af. Leasen besteedt deze last uit aan jouw leasegever. TIP Trailer Services heeft bijvoorbeeld een team dat zich heeft gespecialiseerd in de remarketing van gebruikte trailers.

TIP lease en verhuur

Het leasen en verhuren van trailers is de grote kracht van TIP Trailer Services en was in 2018 goed voor 71% van onze omzet. (bron: Jaarverslag TIP 2018) Wij bieden via diverse leaseregelingen een ruime keuze aan lease- en verhuuroplossingen voor termijnen van 12 maanden en langer aan. De opties bieden allemaal andere voordelen en moeten boekhoudkundig anders worden verwerkt, zoals ‘lease met koopoptie’, ‘sale en lease back’, en ‘lease zonder koopoptie’.

Ons TIP-leaseteam kan je adviseren over de financiële en fiscale voordelen van leasing en de verschillende leasereglementen in heel Europa. Met een wagenpark van meer dan 70.000 eenheden is TIP één van de grootste Europese en Canadese leasemaatschappijen voor transportmaterieel. We kunnen ook elke trailer voor jouw individuele zakelijke behoeften vinden en kopen, onderhoud bieden en je helpen je gebruikte trailers te verkopen. Neem voor meer informatie over het leasen van TIP-trailers en de voordelen die het je kan bieden contact met ons op.

2019/12/09

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"De eerste test met e-reefers is een succes!"

Sinds 2021 rijden er 2 koeltrailers met e-reefers, de eerste resultaten zijn erg positief. De 2 trailers ...

2022/07/27

"Dode hoek training: al meer dan 400 kinderen getraind!"

Wij geven speciale lessen op basisscholen om kinderen voor te lichten over de gevaren van de dode hoek. b...

2022/07/07

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30