Terug

Wat is er gebeurd met trailerpools?

TIP terrein met trailers

De ‘trailerpool’ maakt al enige tijd deel uit van het logistieke proces. Het concept ‘trailerpool’ is zo onbekend dat het nog geen eigen definitie op Wikipedia heeft. Het lijkt er echter op dat nieuwe, beginnende technologiebedrijven de wereld van de 'trailerpool’ op zijn kop zetten en vernieuwen. 

Voor trailerparken die bereid zijn om meer trailers te huren of aan te schaffen ten behoeve van de benodigde trailerflexibiliteit, liggen er steeds meer nieuwe zakelijke kansen voor het oprapen. Een groeiend aantal bevrachters stapt namelijk over op het model van de ‘trailerpool’.

Wat betekent trailerpooling

Bij trailerpooling maken de wegtransportbedrijven gebruik van het proces van afleveren en oppikken. Dit houdt in dat een lege trailer bij een vestiging van een bevrachter wordt afgeleverd om te worden geladen nadat de chauffeur een vooraf geladen trailer heeft aangekoppeld en ermee is weggereden of vice versa. Van oudsher is deze aanpak alleen geschikt voor grote trailerparken met extra capaciteit die trailers achter de hand hebben en het zich kunnen veroorloven om deze bij bevrachters achter te laten voor belading en lossing.  Baanbrekende beginnende technologiebedrijven stellen deze markt nu echter open voor kleinere vervoerders. (bron: JOC)

Voordelen

Trailerpooling heeft tal van voordelen:

 • Trailerparken kunnen profiteren van meer zakelijke kansen en kunnen aan de hand van een overeenkomst met een redelijke termijn de transporten met lege trailers tot een minimum beperken.
 • Trailerpools kunnen de benodigde tijd van chauffeurs voor goederenvervoer van begin tot eind drastisch inperken. Het beginnende transportbedrijf Convoy gaf aan dat de vervoerders in zijn marktaandeel, die gebruik maakten van trailerpools de productiviteit met tot wel 50% zagen stijgen. (bron: WSJ)
 • Het proces is efficiënt omdat laden en lossen mogelijk is zonder dat er een chauffeur of trekker aanwezig hoeft te zijn.
 • Met een snelle doorlooptijd voor afleveren en oppikken hebben de chauffeurs geen last meer van de stress van het wachten tijdens het laden. Dit vergroot ook de veiligheid bij de laadkaaien. Ze kunnen ook de efficiëntie van hun trailerparken verbeteren, doordat ze meer tijd op de weg doorbrengen, en dat met vollere trailers.
 • De bevrachter kan winst boeken op het terrein van flexibiliteit en efficiëntie door activiteiten in de magazijnen en distributiecentra te beheren.
 • Door flexibele trailerverhuur kunnen kleinere wegtransportbedrijven opschalen en met grote bevrachters samenwerken, wat in het verleden wellicht niet tot de mogelijkheden behoorde. Volgens Freightwaves behoort 85% van de wegtransportbedrijven in de EU tot de categorie kleine tot middelgrote bedrijven.
 • Prijzen en leveringen kunnen consistenter worden voor degenen die aan de trailerpool deelnemen. (bron: PLS Logisitics)

Uitdagingen

Er zijn wel wat uitdagingen bij de implementatie van trailerpools .

 • Er zal op voorhand veel managementtijd nodig zijn om de trailerpools tussen de vervoerders en wagenparken op te starten en te implementeren, door de aanvankelijke complexiteit.
 • Net als bij de meeste zakelijke kansen zijn er wat extra financiële investeringen nodig. Dit zal van invloed zijn op de vraag of je besluit om nieuwe trailers te huren of te kopen om extra capaciteit voor trailerpools te bouwen.
 • Het kan ook zijn dat je de schommelingen in de te leveren vrachtvolumes van bevrachters in jouw prognoses, prijzen en overeenkomsten mee moet opnemen.

Verstoring van trailerpool

In de Amerikaanse markt voor wegtransport is er sprake van een aanzienlijke verstoring en innovatie. Baanbrekende technologiebedrijven zoals Convoy en Uber die als digitale vrachtvervoerders begonnen om online contact te leggen tussen bevrachters en trailerparken, zoeken nu naar kansen om een rol te gaan spelen in het fysieke deel van het logistieke proces. Ze doen dit door trailers te verhuren aan bevrachters die vooraf laden om daarna door een vervoerder te worden opgepikt of ze te verhuren aan vervoerders die flexibel en snel extra capaciteit nodig hebben. De beginnende bedrijf Transfix uit New York biedt een variatie op het thema trailerpool. (bron: WSJ)

3 nieuwe spelers op het gebied van trailerpools

 • Powerloop

Aan het einde van 2018 introduceerde Uber Freight een nieuwe dienst genaamd Powerloop die leasetrailers verhuurt aan trailerparken via een trailerpoolmodel waaraan elke vervoerder kan meedoen. De dienst was aanvankelijk alleen beschikbaar in Texas en wordt al gebruikt door Anheuser-Busch en andere bedrijven. (bron: SupplyChainDive)

 • Convoy

De makelaar voor vrachtmatching Convoy met onder meer Google als investeerder introduceerde een programma met vooraf geladen trailers als aanvulling op zijn marktaandeel. Dit programma geeft eigenaren/bestuurders en kleine trailerparken toegang tot ladingen voor afleveren en oppikken. Convoy heeft een netwerk van trailers die bij derden zijn gehuurd en die bij bevrachters achtergelaten kunnen worden om vooraf te worden geladen. Via de app van Convoy kan een willekeurig trailerpark de trailer komen ophalen. Er zijn ook mogelijkheden via deze app voor ‘alleen trekkers’. (bron: Overdriveonline)

 • Transfix

Het beginnende digitale vrachtbedrijf Transfix uit New York heeft een ander bedrijfsmodel ontwikkeld. Het matcht de transportvraag van grote bevrachters met trailercapaciteit die Transfix van kleine en middelgrote trailerparken met eigen trailers poolt. Afzonderlijk kunnen zij niet alle leveringen in de benodigde geografische gebieden op zich nemen. (bron: WSJ)

Het zal niet lang meer duren voordat deze spelers of hun Europese beginnende tegenhangers soortgelijke diensten op de Europese markt gaan aanbieden. In de tussentijd kunnen trailerparkbeheerders in Europa en Canada een nieuwe tactiek voor bedrijfsontwikkeling opstarten door na te gaan bij hun grote bevrachtingsklanten of ze interesse hebben in deelname aan een trailerpool met hen.

TIP trailer flexibiliteit

Als een toonaangevende Europese aanbieder van trailerverhuur en -leasing met ongeveer 70.000 eenheden in ons wagenpark en in Canada met ongeveer 33.000 eenheden, maken we het voor wagenparkbeheerders eenvoudig om trailers aan hun wagenparken toe te voegen of te verwijderen, zodat ze de schommelingen in de vraag op een kosteneffectieve manier kunnen beheersen via trailerpooling.

Onze verhuuroplossingen op korte termijn bieden onze klanten totale flexibiliteit voor een initiële looptijd van maximaal 12 maanden en zijn altijd inclusief onderhoudsdiensten.

Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe TIP je kan helpen met flexibele trailerverhuur op korte termijn voor trailerpooling.

2019/10/28

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30

"TIP breidt vloot uit met double deck trailers"

Recentelijk heeft TIP de huidige trailervloot uitgebreid met een nieuw type trailer, double deck trailers...

2022/05/18

" Finale Mechanic Competition – een interview met Melvin en Fred"

Op 10 mei vindt in Valencia de finale plaats van de Mechanic Competition. De Benelux wordt hierbij verteg...

2022/05/09