Terug

Wat je nog niet wist over TIP en tankopleggers

Tankoplegger TIP

Het internationale marktaandeel van tankwagens blijft toenemen. ResearchAndMarkets verwacht dat deze markt goed is voor 1,122 miljard euro in 2025, wat een samengesteld jaarlijks groeipercentage(CAGR) van 5,5% voor de periode 2017 tot 2025 inhoudt. TIP Tanker Services kent ook een groeiende vraag naar tankwagenverhuur, waarbij de wagenparken in het VK en Ierland het voortouw nemen, op nauwe voet gevolgd door Frankrijk.

Een interessante markt

De markt van tankopleggers voldoet aan de transportbehoeften van tal van bedrijven, heeft specifieke onderhoudseisen en ontwikkelt constant interessante en innovatieve technologieën om de efficiëntie van wagenparken te ondersteunen en de eigendomskosten te verlagen.

Typen tankopleggers

Er zijn vele soorten tankwagens. De grootste categorie wordt gevormd door de "brandstoftankwagens". De olie- en gasindustrie is de grootste gebruiker van tankwagens ter wereld. In de VS nemen brandstoftankwagens die benzine, diesel en kerosine vervoeren bijvoorbeeld ca. 50% van het al het vrachtvervoer met tankwagens voor hun rekening. (bron: ResearchAndMarkets)

Tankwagens voor chemicaliën worden vaak gebruikt. Net als brandstoftankwagens vervoeren ze gevaarlijke vloeibare producten en zijn ze onderworpen aan strikte gezondheids- en veiligheidsvoorschriften voor transport en verwerking.

Bulktankwagens voor droge poeder vervoeren cement, bloem, kalkpoeder, mineraal poeder, vliegas, chemisch poeder en steenpoeder. (bron: AnsterTrailer)

Andere typen tankwagens omvatten:

 • tankwagens voor voeding en melkproducten
 • vacuümtrucks, die zijn uitgerust met een pomp en een tank om rioolwater te verzamelen en te vervoeren (bron:) Wikipedia)
 • kolkenzuigers zuigen vervuild water uit de riolering. Ze zijn anders dan de vacuümtrucks omdat ze meestal zijn uitgerust met ‘apparatuur om de vloeibare inhoud van de vaste inhoud in de tank te scheiden, waardoor de vloeistoffen door een straatkolk kunnen vloeien’ (bron: Wikipedia)
 • hogedrukwagens voor het reinigen van rioleringen en aansluitingen voor huishoudelijk afvalwater.
 • recyclingwagens bieden ‘een reinigingsoplossing voor een riool waarbij het vuile water continu wordt gerecycled’. (bron: co.uk)

Schoon, schoon en nog eens schoon

Tankopleggers zijn complex materieel en vereisen regelmatig onderhoud om in topconditie te blijven. Volgens de experts van TruckNews is netheid van essentieel belang. Daarbij zijn de volgende onderdelen van groot belang:

 • Elektrische en metalen componenten die kunnen gaan roesten of uitvallen als gevolg van zware weersomstandigheden en chemische ontdooimiddelen.
 • Pompen en afsluiters die moeten worden gereinigd en gesmeerd om ervoor te zorgen dat producten gemakkelijk in en uit de tankwagen vloeien.
 • Buiten- en binnenkanten. Een schone buitenkant geeft zicht op eventuele carrosserieproblemen. De binnenkant is belangrijk omdat de interne vaten vaak corrosieve producten vervoeren die tot ernstige schade aan de tankwagen kunnen leiden wanneer deze niet grondig wordt gereinigd.
 • Afdichtingen waaronder mangaten, interne en externe afdichtingen van afsluiters. Derek Lane, wagenparkbeheerder bij Bess Tank Lines raadt aan om afdichtingen te verwijderen, te reinigen en opnieuw aan te brengen om risico’s op kruisbesmetting en lekken te voorkomen.

Innovatieve technologie

De tankwagensector is dynamisch en constant aan het innoveren. Dit is een greep uit de nieuwe technologie voor tankwagens alleen al in de melksector:

 • Elektrische pomp voor melktankwagens uitgevonden door Semcon om de huidige problemen van dieselpompen te verhelpen. Een motor van een vrachtwagen moet 1.000 uur extra per jaar draaien om de pomp van stroom te voorzien, waardoor het dieselverbruik met ongeveer 5.000 liter toeneemt, wat alleen al aan brandstof voor een extra kostenpost van ruim $4.000 zorgt. Andere problemen worden veroorzaakt door lawaai en CO2-uitstoot. De elektrische pomp van Semcon verhelpt deze problemen en de pomp kan worden gemonteerd in bestaande tankwagens. Zijn klant Tine, de grootste Noorse melkvervoerder, geeft aan dat het monteren van de pompen van Semcon in het gehele wagenpark het dieselverbruik met 1,25 miljoen liter per jaar terugbrengt. (bron: TheDrive)
 • Robotische analysatoren van melkeiwit. Een team van onderzoekers uit de EU heeft de Redfinch ontwikkeld, een autonome robot die is uitgerust met kleine chemische sensoren die continu gaslekken in petrochemische installaties en pijpleidingen controleert en opspoort en zo de responstijd bij calamiteiten aanzienlijk verbetert. De sensor van Redfinch werd ook ontwikkeld om te worden gebruikt als analysator van melkeiwit, indien gemonteerd binnenin melktankwagens. De eiwitanalyse geeft informatie over de kwaliteit van de melk in de tankwagen en vormt de basis waarop de lading melk wordt omgeleid en herverdeeld. (Bron: ScienceBusiness)

Een andere interessante innovatie is het Cairbag-systeem. Deze interne airbags houden vloeibare ladingen op hun plaats in tankwagens tijdens het vervoer en nemen toe in volume als de lading afneemt. De uitvinder, dr. Erik Eenkhoorn, geeft aan dat dit de verwerking en veiligheid verbetert en zorgt dat vrachtwagens vijf tot zes procent minder brandstof verbruiken. (bron: NewAtlas)

TIP Tanker Services

TIP heeft een afdeling die zich heeft toegelegd op de zeer gespecialiseerde markt voor de verhuur en het onderhoud van tankwagens. We hebben een van de grootste en veelzijdigste tankwagenparken voor de verhuur in Europa. We kunnen alle typen tankwagens leveren die hierboven werden vernoemd.

Verhuur en lease van tankwagens

Er zijn tal van mogelijkheden die uiteenlopen van het huren ter plekke tot een langdurig leasecontract, met inbegrip van onderhouds- en reparatiediensten.

TIP heeft ook een sale en leaseback service waarbij we je een forfaitair bedrag betalen voor de aankoop van je tankwagenpark en deze tankwagens vervolgens terug worden geleasd onder voorwaarden die aansluiten bij jouw bedrijf.

Onderhoud en reparatie van tankopleggers

Onze specialistische dienst voor onderhoud en reparatie aan jouw tankoplegger biedt een allesomvattende onderhoudsoplossing op maat via ons netwerk van werkplaatsen en mobiele servicewagens die is afgestemd op de behoeften die onze klanten hebben op het vlak van preventief en correctief onderhoud. Onze zeer bekwame technici voor tankwagens beheersen alle aspecten van het repareren en onderhouden van tankwagens. Hieronder vallen:

 • Vaten van tankwagens
 • Veiligheidsinspecties van tankwagens
 • Druktesten
 • Reparaties na ongevallen
 • Vacuümuitrusting
 • Pompen en compressoren
 • Hulpmotoren
 • Leidingsysteem van tankwagens
 • Afsluiters van tankwagens
 • Hydraulica
 • Pneumatiek
 • Rollend materieel
 • Onderhoud
 • APK

Renovatie van tankwagens

We bieden ook de dienst aan om tankwagens te renoveren. We kunnen je tankwagens op een nieuw chassis monteren, waardoor de levensduur van de tankwagen wordt verlengd zonder dat je de kapitaalinvestering van de aankoop van een nieuwe hoeft te doen.  

Toegewijde specialistische service

TIP heeft toegewijde teams bij de klantenservice en in de werkplaats die je graag verder helpen bij al je vragen over tankwagens. Je kunt via dit formulier contact opnemen met het specialistische team van TIP Tanker Services.

2019/03/18

Deel dit nieuwsartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerd nieuws

"TIP steunt wederom Alpe d’HuZes met inzet van trailer"

Na twee coronajaren, vindt op donderdag 2 juni Alpe d’HuZes weer plaats. Tijdens dit evenement fietsen ...

2022/05/30

"TIP breidt vloot uit met double deck trailers"

Recentelijk heeft TIP de huidige trailervloot uitgebreid met een nieuw type trailer, double deck trailers...

2022/05/18

" Finale Mechanic Competition – een interview met Melvin en Fred"

Op 10 mei vindt in Valencia de finale plaats van de Mechanic Competition. De Benelux wordt hierbij verteg...

2022/05/09