Slimmere vrachtwagens, slimmere trailers door telematica

Slimmere vrachtwagens, slimmere trailers door telematica

De toenemende verfijning van telematicatechnologie en de rol van telematics bij het verminderen van de kosten van het vlootbeheer hebben ertoe geleid dat dit langzaam standaardapparatuur wordt in nieuwe vrachtwagens en trailers in Europa.

Wat is telematica?

Telematica voor vrachtwagens of trailers is gebaseerd op het idee om informatie over het voertuig te verzamelen, op te slaan en door te sturen voor trackingdoeleinden. Deze informatie kan worden gebruikt om de prestaties van het voertuig, de voertuigcondities, de prestaties van de bestuurder en nog veel meer te analyseren. [Bron: Carmafleet]

Alle data wordt doorgegeven via sensoren op belangrijke mechanische componenten op vrachtwagens en aanhangwagens. De informatie gaat naar de chauffeur en wagenparkbeheerder met behulp van satelliet / GPS-technologie.

De fleetmanager kan op verschillende manieren profiteren van telematica voor zijn vloot, waaronder:

• Informatie verkrijgen over mechanische onderdelen en beslissen wanneer ze moeten worden onderhouden of gerepareerd om onverwachte downtime te voorkomen. Vrachtwagens en trailers met bandenspanningscontrolesystemen (TPMS) zullen de vlootbeheerder maar ook de chauffeur waarschuwen voor de noodzaak om de bandenspanning te verhogen om een ​​maximaal brandstofverbruik en maximale veiligheid te garanderen. Dankzij telematica kunnen wagenparkmanagers op afstand een daling van de koeltemperatuur in een trailer detecteren en actie ondernemen om eventuele schade aan het voedsel dat wordt vervoerd te minimaliseren.

Sommige van de meer recente telematicasystemen kunnen fleetmanagers voorzien van real-time voorspellende onderhoudsinformatie, waardoor ze onderdelen op het optimale moment kunnen vervangen voordat ze volledig versleten raken.

Telematics helpt met o.a.

• De beste afleverroutes te vinden die de reistijd verkorten en het vervoer zo zuinig mogelijk maken.

• Verlaging van de kosten van eigendom van trucks en trailers op verschillende gebieden, waaronder onderhoud en reparatie, brandstof en bandenverbruik.

• Bewaken van gevaarlijke rijgewoonten en uitvoeren van maatregelen zoals een extra rijopleiding om de veiligheid te vergroten.

• Het volgen van de locaties van chauffeurs, trailers en hun inhoud, inclusief gewicht om te beschermen tegen ladingdiefstal.

• Het vinden van niet-actieve trailers, om de toewijzing van trailers te verbeteren, doorlooptijden en planning in te voeren en in sommige gevallen als bewijs te gebruiken om nauwelijks gebruikte trailers te verkopen.

• Het koppelen van de data aan fleetmanagement systemen om managementrapporten te genereren, hulp te bieden bij toewijzing en planning van transporten en trailers en in sommige gevallen kan ook een verbinding worden gemaakt met platforms voor online vrachtuitwisseling.

In de toekomst zal telematica ook een belangrijk onderdeel vormen van de connectiviteit die nodig is voor platooning.

Toenemende acceptatie van Telematics

In februari 2018 voorspelden marktonderzoeksanalisten van Techavio dat de telematicamarkt voor bedrijfsvoertuigen in Europa zal groeien met een samengestelde jaarlijkse groei van bijna 14% tussen 2018 en 2022. In 2017 vertegenwoordigde het segment Grote bedrijfsvoertuig 83% van de omzet in de Europese markt. [bron: Technavio]

Telematica en vrachtwagenfabrikanten

De ‘Big Seven’ Europese vrachtwagenfabrikanten erkennen het belang van telematicatechnologie voor hun klanten en beginnen deze standaard te leveren in nieuwe vrachtwagens of op zijn minst als een optie. Veel telematicaoplossingen kunnen achteraf worden ingebouwd in oudere modellen en/of worden geïntegreerd met de telematicaoplossingen van andere leveranciers.

Voor meer informatie over hun telematica- en fleetmanagement systemen, klikt u op de naam van de vrachtwagenfabrikant: DAF, Iveco, MAN via RIO ontwikkeld door moederbedrijf Volkswagen, Mercedes Benz,  Renault, Scania, en Volvo.

Telematica en trailers

Er lijkt een toename te zijn in de acceptatie van telematica voor trailers. Dennis Skaradzinski, hoofdingenieur bij Great Dane Trailers, vertelde Trucks.com in maart 2018: “Tot nu toe zijn trailers behoorlijk dom geweest … Tegenwoordig worden trailers slim.”

“Telematicaplatforms bieden waardevolle informatie over het afgelopen en aanstaande onderhoud van trailers en de vele stops en afleveringen per dag. Telematica helpt bij het controleren van leveringen en meten zelfs de temperatuur in gekoelde trailers”, zegt Jenny Shiner, marketingcommunicatiemanager bij GPS Insight [bron: Fleet Equipment Magazine]

Het beheren van veiligheidsrisico’s van trailers is een belangrijke overweging. Veel chauffeurs vervoeren kostbare vracht. Een optie is om een ​​Truck-ID te installeren die op afstand identificeert dat de juiste truck de juiste trailer sleept. Een andere optie is om sloten en sensoren te installeren die op afstand waarschuwingen per SMS en mail activeren wanneer trailerdeuren worden geopend of goederen onverwacht worden verplaatst.

Met sommige telematicaoplossingen voor trailers kunt u uw trailerdeuren vooraf programmeren, zodat ze alleen op vooraf gedefinieerde tijden op vooraf gedefinieerde locaties kunnen worden geopend. Als uw trailer een ongeplande route kiest, wordt direct een waarschuwing verzonden naar het hoofdkantoor. Gecombineerd met de constante trackinginformatie die u ontvangt over de locatie van een trailer, kunt u vervolgens een passende actie ondernemen en indien nodig contact opnemen met lokale politie.

TIP en telematica

TIP Trailer Services viert haar 50-jarig jubileum en kan u helpen bij het installeren en bedienen van telematicaoplossingen voor trailers en vrachtwagens van verschillende fabrikanten.

Om technische problemen die uw telematica oplossingen identificeert te verhelpen, is TIP beschikbaar om u onderhouds- en reparatiediensten aan te bieden op basis van “Pay as You Go”, “Preventative” en “Predictive”. We hebben een netwerk van meer dan 70 workshops in 16 landen die 24-uurs ondersteuning bieden, 365 dagen per jaar.

Voor meer informatie over hoe TIP u kan helpen met telematics, neemt u contact op met TIP Trailer Services.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *