Vraag naar biologische voeding geeft trailer verhuur een boost

Vraag naar biologische voeding geeft trailer verhuur een boost

De vraag van Europese consumenten naar vers fruit en verse groente neemt toe. Uit gegevens van ITC Trademap blijkt dat de waarde van de Europese import van vers fruit en verse groente tussen 2014 en 2015 toenam van €14 miljard tot €19 miljard. Deze groei biedt de transport & logistiek sector interessante en winstgevende mogelijkheden.

Europese trends op het gebied van groente en fruit

De onderliggende trends voor deze vraagtoename in Europa zijn o.a. meer belangstelling voor gezonde natuurlijke producten, verzoorzaakt door o.m. de toegenomen Europese consumptie van biologisch voedsel, een markt die in 2014 groeide met 7,4%, en de aanhoudende vraag naar makkelijk eten. In haar prognose voor de West-Europese supermarktsector in 2017 beschrijft Keshia Walvin, International Senior Retail-analyst bij IGD dat: “Healthy take-way foods zich blijft ontwikkelen en dat winkeliers, om te voldoen aan de groeiende vraag van consumenten, steeds meer opties en producten beginnen aan te bieden.”

Lokale of globale inkoop?

Logistiek gezien is de levering van groente en fruit in Europa fascinerend door verschillende culturele gewoontes die bepalen of vers fruit en verse groenten lokaal worden ingekocht of worden geïmporteerd uit andere landen in Europa, of zelfs daarbuiten.

Seizoensinvloeden

In sommige landen – meestal, maar niet uitsluitend in Zuid-Europa – wordt de voedselconsumptie bepaald door de seizoensbeschikbaarheid van lokaal geteelde producten. In Italië worden er in de winter bijvoorbeeld veel wortelgroenten zoals wortels, aardappelen en venkel gegeten, en fruit zoals sinaasappelen en granaatappels. Het eten van porcini-champignons in juli – buiten het seizoen – wordt bijna gezien als een misdaad. In Frankrijk zijn aardbeien, aubergines, komkommers, rapen en bloemkool vanaf mei ongeveer twee maanden beschikbaar. Daarna moet men wachten tot het volgende jaar.

In Duitsland koopt men lokaal geteelde rabarber in april, perziken in mei, en kersen in juni. De rest van het jaar worden deze vruchten vooral in blik of bevroren verkocht. In de UK zijn seizoenen bijna niet meer van belang en importeren winkels fruit en groentes van over de hele wereld, zodat de meeste producten het hele jaar door beschikbaar zijn.

Fruit en groente in de EU

Volgens EuroStat maakte de teelt van fruit en groente in 2015 20,3% van de landbouwproductie van de EU uit. Nederland (17,8%), Spanje (16,7%) en Italië (16,5%) waren in 2015 de belangrijkste producenten in termen van economische waarde. In 2015 waren tomaten, wortels en uien de belangrijkste soorten groente. Ongeveer tweederde van de 17,6 miljoen ton tomaten kwam uit Italië of Spanje. Meer dan een kwart van de 5,1 miljoen ton aan wortelen kwam uit Polen of het VK.

De fruitteelt wordt gedomineerd door Spanje (33,4%), Italië (18,7%) en Frankrijk (11,4%). Appels worden in bijna alle EU-lidstaten geteeld, en van de totale productie van 12,7 miljoen ton neemt Polen met 25% een dominante positie in. 80% van de zes miljoen ton aan sinaasappelen komt uit Spanje, de grootste producent ter wereld (52%) of Italië (28%). Deze landen zijn ook de wereldleiders op het gebied van de productie van olijfolie.

Op zoek naar perziken

Europa is niet zelfvoorzienend voor alle soorten groente en fruit. Op bepaalde momenten in het jaar moeten sommige winkeliers daarom importeren uit andere landen om aan de vraag te kunnen voldoen. Tussen juli en augustus is China bijvoorbeeld een alternatieve leverancier van perziken, als Italië, Griekenland en Spanje de vraag niet aan kunnen. Winkeliers die ananas willen verkopen kunnen dit, afhankelijk van de tijd van het jaar, importeren uit China, Thailand, Kenia of Swaziland. De haven van Rotterdam is de belangrijkste gateway voor fruit dat op weg is naar Europa. De haven wordt gezien als sterk op het gebied van leveringslogistiek, waaronder planning, intermodale transportdiensten, reeferdiensten, en groeperingsdiensten, waarbij meerdere kleinere verzendingen worden gecombineerd in één container.

Pluk met TIP de vruchten van uw werk

Met de inzet van extra trailers kunt u de vruchten plukken van uw werk (en uw relatie met TIP) en uw vrachtcapaciteit op een flexibele manier tijdelijk te vergroten, afhankelijk van seizoensfluctuaties in de vraag naar het transport van fruit en groente. U neemt snel en makkelijk contact met ons op via dit formulier.

Bron: http://www.catererschoice.co.uk/services/global-seasonality-chart.htm

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *