Jada

Jada is in november 2021 begonnen als BBL leerling in onze werkplaats in Amsterdam. Wij stelden haar een aantal vragen over haar ervaringen, wat ze leuk vindt en hoe het is om te werken in een mannenwereld.

Welke opleiding volg je?
Ik volg de BBL opleiding Bedrijfswagentechnicus niveau 2, hierbij heb ik 1 dag in de week les, de rest van de week werk ik in de werkplaats.

Waarom heb je gekozen voor die opleiding?
Het leek me interessant om er meer over te leren. Ik heb al jaren interesse in auto's en bedrijfsvoertuigen, dus het is wel iets wat ik al langer wilde doen. Het liefst wilde ik daarom ook iets met auto’s doen, maar omdat ik niet echt ervaring had met bijvoorbeeld een motorblok, ben ik bij de trailers terecht gekomen.

Waarom heb je gekozen voor TIP?
Mijn broer werkt al 5 jaar bij TIP, dus hij heeft het mij aangeraden. Mijn broer is trailermonteur en doet veel oproepdiensten, iets wat mij ook wel interessant lijkt, maar dan wel in combinatie met het gewone werk als trailermonteur.

Wat zijn tot nu toe je ervaringen?
Ik vind het vooral heel gezellig en ik leer veel. Ik ben in november begonnen, maar heb nu al heel veel geleerd.

Hoe gaat de begeleiding vanuit TIP?
De begeleiding is goed. Ik heb een leermeester en dat is ook mijn leidinggevende. Ik leer het meeste van de andere monteurs, door met ze mee te lopen en samen klussen te doen.

Hoe ziet jouw werkdag als BBL’er eruit?
In de ochtend meld ik mij bij mijn leidinggevende, hij geeft aan wat voor klusje ik kan doen of met wie ik mee kan lopen. Er zijn ook diverse klussen die ik zelfstandig uitvoer, bijvoorbeeld het vervangen van remmen, remschijven, verlichting, LPK enz. Wanneer ik mijn klusje afgerond heb, meld ik mij weer bij de leidinggevende voor een nieuwe taak. Het is vooral erg afwisselend.

Is het makkelijk om je schoolwerk te combineren met de praktijk?
Ja, dat is makkelijk. Op mijn opleiding krijg ik vooral de theorie, de praktijk moet ik op de rest van de dagen leren in de werkplaats. Ik heb een boek met verschillende werkzaamheden die ik aan het einde van mijn 2 jaar moet kunnen. Ik kan dus zelf bepalen wanneer ik wat oefen. Hier heb ik dus met 2 jaar ruim de tijd voor. Sommige opdrachten zijn in een trailerwerkplaats wel iets moeilijker. Ik moet bijvoorbeeld voor mijn opleiding werkzaamheden uitvoeren aan een motorblok. Dit is af en toe wel lastig, maar wanneer er tijd voor is, proberen ze mij hier zo goed mogelijk mee te helpen.

Wat vind je tot nu toe het leukste om te doen?
Ik vind het leuk om met mijn collega Ron mee te lopen, hij is erg gezellig en is goed in lassen, dit leert hij mij ook. Het leuke is dat hij er ook veel over vertelt.

Waarom zou je anderen aanraden om aan de slag te gaan als BBL’er bij TIP?
Het is vooral erg gezellig in de werkplaats. En de afwisseling maakt het erg leuk. Geen dag is hetzelfde. Soms ben je bijvoorbeeld bezig met het vervangen van remblokken, maar komt er een klant binnen die direct geholpen moet worden, dan kan het zijn dat je verder moet gaan met het repareren van een deur.

De transportwereld is voornamelijk een mannenwereld, dus we vinden het altijd leuk om te zien dat ook dames interesse hebben voor het vak. Wat zou je andere meiden mee willen geven?
Ik vond het van tevoren ook spannend om als vrouw in een werkplaats aan de slag te gaan, maar ondertussen heeft iedereen mij geaccepteerd. Ik wil andere meiden meegeven dat je niet bang hoeft te zijn om geaccepteerd te worden. Eigenlijk is het ook gek dat het als mannenwerk beschouwd wordt, ik vind dat mannen en vrouwen werk niet gescheiden hoort te zijn.

 

Lijkt het je ook leuk om als leerling aan de slag te gaan bij TIP? Bekijk onze huidige vacatures of neem contact met ons op. 

Jada - BBL Leerling Amsterdam

Something went wrong. Please try again.