Mike

Mike werkt sinds 5 jaar in onze werkplaats in Venlo. Hij kwam bij TIP met een achtergrond in personenauto's, maar had nog geen ervaring met trailers. In de loop van de jaren heeft hij zich het trailervak geheel eigen gemaakt en sindskort is hij zelfs APK keurmeester. Wij spraken hem over zijn ontwikkeling en waarom hij het werk zo leuk vindt.

Hoe en waarom ben je trailermonteur geworden?
Ik had al een technische opleiding, ik was namelijk automonteur, daar heb ik ook door middel van stages ervaring in opgedaan. Op een gegeven moment was ik op zoek naar werk en toen kwam dit toevallig op mijn pad. Het leek me leuk om te doen. Ik ben dus eigenlijk bij TIP begonnen zonder enige ervaring in trailers.

Je werkt nu 5 jaar bij TIP, welke ontwikkeling heb je doorgemaakt?
Ik heb de afgelopen jaren meer verstand gekregen van elektronica bij trailers, ik heb het lassen en richten beter onder de knie gekregen en ik heb ook ervaring opgedaan met onder andere het rijden met de terminal trekker. Daarnaast heb ik me ook op persoonlijk vlak ontwikkeld, ik ben verbaal beter geworden. Ook gaat de communicatie met buitenlandse chauffeurs makkelijker omdat ik mijn talen verder heb verbeterd.

Naast deze ontwikkelingen ben ik ondertussen APK keurmeester geworden. Voordat ik aan deze opleiding kon beginnen, moest ik eerst nog een opleiding volgen voor eerste bedrijfswagenmonteur. Omdat ik al een goede vooropleiding had gehad in de personenauto’s kon ik dat verkort, in een jaar, doen. Het was een BBL opleiding die ik via TIP heb gedaan waarbij ik 1 keer per week naar school ging. Na deze opleiding moest ik nog mijn papieren halen om APK keurmeester te worden. Daar heb ik een avondopleiding voor gevolgd daar kreeg je de theorie en daar moest je zelf opdrachten bij maken. Daarna kun je op examen. Daarnaast ben ik op dit moment bezig met het halen van mijn groot rijbewijs, dit wordt door TIP geregeld en betaald.

Hoe ziet je toekomst eruit bij TIP qua doorgroeimogelijkheden? Word je daarin gestimuleerd?
Ik heb op een aantal cursussen na, zoals laadkleppen en elektronica, alles wel gehad. Nu is het vooral een kwestie van meer ervaring opdoen en er dieper op ingaan. En ik wil sneller en beter worden. Er blijven natuurlijk altijd ontwikkelingen komen, dus daar wil ik in bijblijven.

Kun je iets vertellen over de begeleiding van TIP in je ontwikkeling?
Toen ik hier binnen kwam, heb ik meegelopen met een ervaren collega. Hij heeft me gaandeweg alles geleerd, hoe alles in elkaar zat en waar je naar moest kijken. Daarna ben ik bij Michel (leermeester TIP Venlo) terecht gekomen, hij heeft me verder aan de arm genomen voor de moeilijkere dingen, met name het klaarmaken voor een keuring. Daarna heeft hij me ondersteund om het vak van keurmeester te leren.

Verder kun je met vragen bij iedereen terecht, ze hebben liever dat je iets vraagt dan dat je tijd verknoeid en daardoor niks gedaan krijgt. Beter 10x teveel gevraagd, dan 1x te weinig.

Heb je in de jaren dat je bij TIP werkt belangrijke technische ontwikkelingen gezien?
Ja, ik heb vooruitgang gezien vanuit WABCO (remsystemen en telematica), en de ondersteuning van het systeem, daar krijgen we ook regelmatig een cursus van.

We krijgen sowieso regelmatig cursussen over het materieel waar we hier mee werken, bijvoorbeeld voor de heftruck, veilig hijsen en de terminal trekker. Binnenkort krijgen we een cursus over de hoogwerker. Ik vind het goed dat we deze cursussen krijgen.

Waarom zou je TIP aanraden als werkgever?
Bij TIP is alles goed geregeld, je wordt overal van voorzien, als je vragen hebt, kun je ze gerust stellen. Ook op het gebied van persoonlijke veiligheidsmaatregelen regelen ze alles zoals werkschoenen, handschoenen, helmen, of beschermbrillen. Ook qua andere werkomstandigheden is het goed geregeld, gaat er iets kapot of werkt er iets niet fatsoenlijk, dan wordt het gerepareerd of vervangen, zodat je gewoon verder kunt werken. 

Verder hebben we hier veel leuke collega’s en er heerst een goede en gezellige werksfeer. En omdat TIP natuurlijk heel groot is, heb je ook overal collega’s. Bovendien vind ik het werk erg leuk. Omdat ik nu ook keurmeester ben, heb ik nog meer afwisseling, ik doe zowel reparaties als keuringen. 

Wat zou je willen zeggen tegen leerlingen die geïnteresseerd zijn om in deze branche als trailermonteur te gaan werken?
Als trailermonteur heb je veel variatie in het werk. Je moet van veel dingen iets weten, bijvoorbeeld van lassen, banden monteren, EBS storingen uitlezen, elektronica en richten, maar ook wat simpelere dingen zoals zeilen plakken. Heb je er geen kennis van, dan wordt je dat geleerd. Je ben dus meer allround.

Als ik terug denk aan mijn tijd bij de personenauto’s, dan is dat wel heel anders. Daar werd veel meer uitbesteed, zoals het richten en motorrevisies. Er is ook een groot verschil tussen werken met privé auto’s en zakelijke trailers. Bij auto’s heb je meer te maken met verzekeringen en geldkwesties, je kunt dus niet zomaar iets gaan vervangen. Gaat er bij trailers iets kapot, dan moet het meestal gelijk gerepareerd worden. Je kunt hierbij 90% van de werkzaamheden zelf, die uitdaging maakt het vak zo leuk.

 

 

Lijkt het je ook leuk om als trailermonteur aan de slag te gaan bij TIP? Ook zonder ervaring met trailers, zoals Mike, ben je welkom bij ons! Bekijk onze huidige vacatures of neem contact met ons op. 

Something went wrong. Please try again.